Jiří Březina starší: Nečekané nápady

24. leden 2024

Také dostáváte nečekané nápady? Myslím takové, které vám pomohou v situaci na první pohled úplně neřešitelné. Nápady, které jako by ani nepocházely z vaší hlavy a které vás samotné překvapí ještě víc než vaše okolí.

Třeba tenkrát, když se mi roztrhl plášť na kole. Šoupavé zvuky mě upozornily na černou jitrnici, která se drala ven škvírou kolem ráfku a už už hrozila prasknutím. Taková věc se vám samozřejmě nestane před servisem, ale počká si, až budete někde daleko v polích. Vypadalo to, že zbytek dne strávím tlačením kola a budu rád, když domů dorazím do tmy.

A v tuhle beznadějnou chvíli se v příkopu u silnice zablýskla odhozená PET láhev. A najednou jsem bez přemýšlení přesně věděl, co s ní. Nožem jsem z boku láhve vyřízl úhledný oválek, podložil s ním díru a bez problému dojel domů. Ještě nikdy mi ekologická bezohlednost mých spoluobčanů neudělala takovou radost.

Jiný případ se stal při oslavě, na kterou jsme byli pozváni. Slavily se narozeniny a tak nesměl chybět dort. Přišli jsme ale zrovna v okamžiku krize. Nad velkou mísou plnou vaječných bílků právě ohlásil svou rezignaci elektrický šlehač. Ruční šlehání toho množství bylo beznadějné a vypadalo to, že nebudou na čem sfoukávat svíčky. Nálada pod psa.

Jenže hostitelé měli doma elektrickou vrtačku. Vytrhl jsem z nebožtíka šlehače metly, upnul je do sklíčidla a za chvíli byly bílky našlehané nejmíň tak dobře jako šlehačem. Na vrtačkový dort vzpomínáme dodnes.

Podobných momentů jsem zažil víc a mají společné to, že ta řešení nevymýšlím ani nehledám, fakticky s nimi nemám nic společného. Najednou je mám v hlavě, jako by mi je tam někdo strčil hotová.

Samozřejmě dostávám i spoustu hloupých a neužitečných nápadů, ale těmi se tu chlubit nebudu.

autor: Jiří Březina starší | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.