Jiří Březina starší: Pyrotechnika

29. prosinec 2023

Blíží se čas – a možná už je tu – kdy budeme v každou denní i noční dobu slýchat výbuchy, sledovat ohnivé koule stoupající k nebi a dýchat zplodiny hoření. Současně se vyrojí spousta podrážděných reakcí, stížností i volání po zákazu pyrotechniky ve městech.

Ty dokola omílané důvody už známe všichni nazpaměť:

  • Ve městech žije dost lidí, kteří na výbuchy nejsou zvědaví nebo jim dokonce působí trauma.
  • Zvířata snášejí hluk hůř než lidé, psi trpí, zahyne mnoho ptáků a jiní z města odletí, aby se už nevrátili.
  • Zplodiny hoření, které pyrotechnika uvolní do vzduchu, nejen nevoní, ale jsou nebezpečné pro naše zdraví.

Ale každý problém má dvě stránky a letos jsem se na ten pyrotechnický zkusil podívat z té druhé. Pro jeho trvalé řešení navrhuji, aby se pyrotechnické produkce neomezovaly jen na konec roku, ale staly se pevnou součástí našeho běžného týdne.

Z úsporných důvodů by nemusely probíhat denně. Tak bych vynechal třeba neděle a potom středy, kdy na naše uši dostatečně útočí zkouška sirén. Třikrát čtyřikrát do týdne by to stačilo.

Co si od toho slibuju?

Nic jiného, než trénink. Je to osvědčené. Jak známo pumpaři necítí benzín a elektrikáři snášejí daleko silnější elektrické rány než my obyčejní smrtelníci. Proč by to nefungovalo u výbuchů a zkaženého vzduchu?

Jednoduše si na obojí zvykneme a s námi i naše zvířata. Když vám pod okny každý týden vybuchne pár petard, vašeho psa nejspíš přestane bavit zalézat za zděšeného vytí pod postel. A ptáci odletí a už se nevrátí, tím budou trvale zbaveni dalšího stresu.

Tahle metoda má i své problémy. Zábavní pyrotechnika není levná a obětaví nadšenci, kteří nám s ní připravují nezapomenutelné chvíle, by asi brzy finančně vykrváceli. Ale pro dobrou věc se jistě najdou peníze i ve složitých časech a amatérští ohněstrůjci by ve veřejném zájmu mohli pobírat přiměřené dotace.

Až se po roce takové průpravy přiblíží Silvestr, ručím za to, že si ho užijeme v pohodě a bez stížností. Dokonce si možná ani neuvědomíme, že už je tu.

Přeji vám nejen hezký den, ale i klidný a spokojený příští rok. Zejména v případě, že by můj revoluční návrh neprošel.

autor: Jiří Březina starší | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související