Jihočeské hrady a zámky měly kvůli pandemii koronaviru nejslabší sezonu za posledních několik let

31. říjen 2021 12:20

Sezona začala o dva měsíce později, chyběli zahraniční turisté, lidem se navíc příliš nechtělo chodit na prohlídky v respirátorech. To je jen několik důvodů, které stojí za propadem návštěvnosti na jihočeských hradech a zámcích.

Oproti loňsku přišlo o 16 procent návštěvníků méně. Nejhůře na tom byly zámky Český Krumlov a Hluboká nad Vltavou.

„Několik měsíců byl zámek kvůli pandemii zcela uzavřen a stále nám chybí organizované zájezdy ze zahraničí, především Číny a Ruska. Loni jsme na konci roku evidovali asi 180 tisíc návštěvníků, letos v těchto dnech dosáhneme 140 tisíc,“ říká kastelán Hluboké Martin Slaba.

Hrady a zámky na jihu Čech navštívilo letos necelých 642 tisíc turistů. To je o 120 tisíc lidí méně než loni. Ve srovnání s rokem 2019 činí pokles dokonce 41 procent.

Nárůst turistů zaznamenal letos jen letohrádek Kratochvíle. „Prohlédlo si ho více než 40 tisíc lidí, což je o dvacet procent více než v roce 2020. Návštěvníci musí mít po dobu prohlídky v interiérech zakryté dýchací cesty, a to samozřejmě řadu z nich odrazuje. Proto letos dávali přednost areálům a objektům s venkovními prohlídkami,“ doplňuje mluvčí památkářů Markéta Slabová.

Několik jihočeských památek se už připravuje na zimní sezonu. Mezi nimi je i Hluboká, kde příští úterý otevřou temperovanou prohlídkovou trasu. Lidé uvidí soukromé pokoje posledních majitelů panství.

Na zimní prohlídky zvou také hrady Rožmberk nad Vltavou a Nové Hrady, zámek Třeboň tradičně pořádá vánoční prohlídky, v Českém Krumlově zůstává otevřené Hradní muzeum.

autor: Petr Kubát
Spustit audio

Související