Můžou prohlídky šlechtických pokojů bavit i pětileté děti? Zámek Hluboká nad Vltavou dokazuje, že ano

30. červenec 2021 08:34

Žádný suchý výklad, ale zábavné vyprávění v podání paní kněžny v dobovém kostýmu. Zámek Hluboká nad Vltavou začal nabízet prohlídky pro děti od pěti do deseti let. A je o ně velký zájem.

Děti procházejí zábavnou formou reprezentační pokoje v prvním patře. Poznají velkou jídelnu, ranní salon nebo dobovou koupelnu. Po 45 minutách si je pak rodiče vyzvedávají u schodů vedoucích na zámeckou věž.

Dětské prohlídky jsou letošní novinkou na zámku Hluboká. „Hluboká je krásná, a tak i prohlídky by měly být princeznovské. S dětmi si hodně povídám, chci přiblížit, jak žila šlechta. Ptám se, jak si to představují děti, a trochu to konfrontujeme,“ popisuje průvodkyně Jitka Machová, která je zároveň vedoucím provozu.

Podle kastelána Hluboké Martina Slaby je o dětské prohlídky velký zájem. „V loňském roce už jsme s tím experimentovali, vyzkoušeli jsme několik modelů a nejúspěšnější jsme vybrali. Od letošního roku pravidelně nabízíme prohlídky první trasy s paní kněžnou, doporučujeme prohlídku předem telefonicky nebo emailem rezervovat,“ říká.

Další nové dětské prohlídkové trasy nabízí od 1. srpna zámek Jindřichův Hradec. Tam návštěvníci poznají život malých šlechticů v první polovině 19. století.

autor: Petr Kubát
Spustit audio

Související