Ivan Mls: Den zraku

13. říjen 2022

Koukáme, čubrníme, díváme se, zíráme, čučíme, hledíme, pohlížíme,  civíme, pozorujeme, sledujeme, zříme… Nelekejte se, nezasekl jsem se jako gramofonová deska, jen jsem cvičně nahodil pár synonym, která charakterizují činnost našeho asi nejdůležitějšího smyslu: zraku.

Odborníci říkají, že prostřednictvím zraku vnímáme zhruba 80 procent vjemů ze svého okolí. A tak se není co divit, že i zrak má svůj světový den, který si připomínáme teď v říjnu.

A nutno přiznat, že tomuhle smyslu dáváme my moderní lidé pořádně zabrat. Dobrovolně mu škodíme třeba vytrvalým zíráním do displejů a monitorů a často zanedbáváme i ty nejprofláknutější rady, jak dát zraku odpočinout.

Tu základní známe docela určitě všichni – pomáhá třeba koukání do zeleně. Svého času nebylo ani potřeba chodit někam do parku nebo přírody, takovouhle oftalmologickou pomůcku jsme nosili běžně u sebe, člověk ji prostě vytáhl, zahleděl se na ni a oči se báječně zrelaxovaly.

Měla hodnotu sto korun, byl na ní dělník s kolchoznicí a zelená byla jako brčál. Dnešní stovka s Karlem IV. je poněkud mdlá a zrakovou pohodu nám moc nevylepší. To jen tak na okraj.

Původně jsem vám chtěl přidat  ještě další rady, jak o zrak pečovat. Ale když jsem tenhle dotaz zadal do googlu, nabídl mi 283 tisíc odkazů, a než jsem pročetl prvních dvacet, začaly mě – bolet oči. Tak snad někdy příště… Kvůli radám, jak si zlepšit zrak, si přece nebudu zrak huntovat.

Na druhou stranu ona taková nějaká drobná zraková vada nebo nedokonalost má taky něco do sebe. Kupříkladu já jsem od mládí krátkozraký – a řeknu vám, když jdu po ulici bez brýlí, potkávám jen samé krásné ženy, za kterými se rád ohlédnu.

autor: Ivan Mls | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související

  • Ivan Mls: Úsměv

    Říká se, že veselá mysl je půl zdraví. Taky se říká, že s úsměvem jde všechno líp. Ne, nebudu vás ubíjet profláknutými rčeními, jen jsem tím chtěl naznačit, jaký den máme.

  • Ivan Mls: Náročné profese

    Už jste se někdy potkali s člověkem, který by se chlubil, že dělá jednoduchou, ale skvěle placenou práci, vlastně se jen tak poflakuje a přežívá pracovní dobu?

  • Ivan Mls: Léto

    Kdy vlastně končí léto? Přece podzimní rovnodenností, řeknete si. Samozřejmě, tohle platí jen v případě, pokud bychom se striktně drželi astronomického pohledu na věc.

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.