Ivan Mls: Náročné profese

21. září 2022

Už jste se někdy potkali s člověkem, který by se chlubil, že dělá jednoduchou, ale skvěle placenou práci, vlastně se jen tak poflakuje od ničeho k ničemu a přežívá pracovní dobu?

Opak je asi pravdou – když přijde řeč na práci, umíme svou profesi zpravidla přiblížit jako sice krásné a nadmíru zajímavé povolání, to aby vám všichni záviděli, ale zároveň povolání velice náročné.

Zkrátka, makáme, až se z nás kouří, dřeme jako horníci, honíme se jako blázni, nervujeme se, k tomu všemu máme velkou odpovědnost, pořád jsou před námi nějaké nové výzvy, jsme pod psychickým i fyzickým tlakem.

Abychom všechno zvládali, potřebujeme k tomu nejen vysokou kvalifikaci, ale i dostatek kreativity, asertivity, invence a spousty dalších vlastností charakterizovaných nějakým  blbě zapamatovatelným cizím slovem.

A tak mě baví, když se čas od času vyskytnou nápady, že by lidé pracující v náročných profesích měli mít možnost odejít dříve do penze. Bez krácení důchodu, samozřejmě.

Zní to úžasně, každý jistě zatleská, takový slib nikoho nezarmoutí, ale ďábel je ukrytý v detailu. Otázka totiž zní: Která profese je náročná a která ne a kdo by byl tím arbitrem, který o tom rozhodne?

Je náročnou profesí horník, baletka, taxikář, učitelka, ajťák, traktorista, zedník, hasič, strojvedoucí, prodavačka, instalatér, truhlář, ředitel, redaktor, starosta, chirurg, fotbalista, soudce...? A tak bych mohl pokračovat.

Vsadím boty, že u každé z vyjmenovaných profesí se dá najít víc než jeden pádný argument, který by hovořil ve prospěch dřívějšího odchodu do penze. Teď jen ještě, kdo by na sebe vzal tu nevděčnou roli arbitra, který bude rozhodovat. Já bych to tedy dělat nechtěl. Už proto, že těch nepotěšených bude vždycky zákonitě víc, než těch potěšených.

Jen zkuste, jen tak za domácí úkol, vymyslet nějaká univerzální, naprosto objektivní a spravedlivá kritéria pro určení toho, co je a co není náročná profese. Ne že bych vám chtěl něco podsouvat, ale vymýšlet rozhlasové sloupky je taky náročná práce. Takže bych prosil, pokud budete sortýrovat pracovní profese na ty náročné a ostatní, přimluvte se i za mě.

autor: Ivan Mls | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související

  • Ivan Mls: Léto

    Kdy vlastně končí léto? Přece podzimní rovnodenností, řeknete si. Samozřejmě, tohle platí jen v případě, pokud bychom se striktně drželi astronomického pohledu na věc.

  • Ivan Mls: Rady, jak ušetřit

    Karel Havlíček Borovský kdysi napsal: „V nouzi dobrou radu dá ti každý přítel, málokdo však mouky pytel.“  A já mám pocit, že těch přátel se teď kolem nás vyrojilo habaděj.

  • Ivan Mls: Komár

    Určitě jste to v létě také nejednou zažili. V klidu usínáte v posteli, a najednou se vám u ucha ozve protivné bzzzzzz. Komár. S klidným usínáním je rázem konec.

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.