Hody, hody doprovody! Vajíčka (a nejenom velikonoční) v lidových, folkových, countryových i rockových písničkách

9. duben 2023

K velikonočním svátkům, speciálně k Velikonočnímu pondělí, neodmyslitelně patří malované kraslice. A proto budou mít vajíčka, a nejenom velikonoční, v tomto svátečním pořadu výsostnou pozici.

Na začátku s jihočeským souborem písní a tanců Úsvit, který vede více než čtyři desítky let dudák s neodmyslitelným knírem Miroslav Stecher. Lidová písnička Dostal jsem vajíčka bude tím správným entrée, tím spíše, že Úsvit patřil řadu let k českobudějovickému rozhlasovému studiu.

Z velikonočního dědictví jihočeského písničkového folklóru dále zamíříme víceméně k současnosti, ale i v dalším příspěvku propojíme do jisté míry folklórní, nebo ještě lépe řečeno dechovou, hudbu s modernějším písničkářstvím. Zpěvák Jiří Helán byl jednou z hvězd Moravanky a léta je již spojen coby kapelník se svou Moravěnkou. A také je vzdáleným strýcem Pavla Helana (zkrácená samohláska není chyba), písničkáře, rodáka z Moravských Knínic. Mnohé písničky Pavla Helana jsou nevážné a vtipné, ale vedle nich píše také písně s hlubším duchovním ponorem.  Ale ta námi vybraná bude z té první skupiny. Na albu patnáct let starém albu Je (mně) příjemně vlídného písničkáře Pavla Helana a jeho kapely může najít i veselou skladbičku Vejce.

Jiří Pavlica a Hradišťan

Velikonoční čas je přirozeně silné téma v repertoáru populárního souboru Hradišťan s primášem Jiřím Pavlicou. Jak v té zamyšlenější podobě, tak i v té dětsky radostné a pravé, kterou Hradišťan nadchnul děti, ale i jejich tatínky, maminky, babičky a dědečky kouzelnými písničkami a říkankami na dvou albech z předminulého desetiletí – Hrajeme si u maminky a Studánko rubínko.

A v souvislosti s velikonočními svátky autor pořadu Světla ramp Jiřího Pavlicu poprosil o malé velikonoční zamyšlení, předcházející skladbě Velikonoční čas a cappella zazpívané Hradišťanem z alba Studánko rubínko i s říkankou Hody, hody doprovody, dejte vejce malovaný.

Zpívající kovboj a v jednu dobu velice úspěšný podnikatel a milovník rodea Gene Autry měl strhující úspěch na přelomu 40. a 50. let s vánočními písničkami Frosty the Snow Man, Rudolph, the Red-Nosed Reindeer nebo s vlastní Here Comes Santa Claus. A televizní idol to zkusil i s Velikonocemi. A opět se zdarem!

Here Comes Peter Cottontail je populární velikonoční píseň napsaná Stevem Nelsonem a Jackem Rollinsem. Hlavně v zámoří  je považována za jednu z nejoblíbenějších velikonočních písní všech dob. Často se používá pro televizní reklamy kolem velikonočního období. A nakonec dala i jméno velikonočnímu zajíčkovi – Peter Cottontail.

Čtěte také

Říkalo se mu Storyteller, tedy Vypravěč, podle toho, jak poutavě dokázal Tom T. Hall ve svých písničkách hlubokým mužným hlasem podávat někdy i komplikované lidské příběhy. Tom T. Hall se stal slavným v 70. letech, kdy si jeho písničkové příběhy zamilovaly miliony posluchačů. Mezi nimi i skladbu Easter Is, v níž kromě jiné zpíval: „Velikonoce je čas, kdy se učíme, že dobro je lepší než zlo. Můžete vidět velikonočního zajíčka nebo velikonoční vajíčko, které někdo schoval. Je to nádherný čas, to jsou Velikonoce.“

Ve velikonočních Světlech ramp klademe důraz na vajíčka, tím pádem také na slepičky a kuřátka. A nemusí to mít nutně vazbu na svátky vzkříšení. Jaroslav Samson Lenk, srdcem napůl Jihočech, je už, dá se říci, legendou české trampské muziky jako člen tria Hop Trop a také melodického písničkářského folku. Zvláštní, ale velice milou kapitolou Samsonova písničkářství jsou jeho písničky pro poutavé televizní přírodovědné seriály Václava Chaloupka, tedy i milá Slepičky – Pípaná z večerníčku s bažanty Kluci ze zámku.

A hudební tečka bude opět velikonočně poetická s brněnským vojenským souborem Ondráš, který mimochodem vloni natočil velmi dobré vánoční album Cesta světla. Na rozloučení zazní od Ondráše  půvabná lidová písnička z Uherskohradišťska Malované vajíčko, zdálo sa ně, zdálo.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související