Hana Hosnedlová: Spacáky

22. únor 2023

Možná se vám téma spacáků bude zdát v tuhle dobu ne příliš aktuální, ale je spousta lidí, kteří tento vynález používají celoročně. Včetně mne. A to navzdory tomu, že je mi ve spacáku zima leckdy i v létě.

Vždycky si ale při té příležitosti říkám – kdo vlastně ty spacáky testuje. Jedno je jisté: ženské to rozhodně nejsou! Pak bych totiž ve spacáku s nášivkou, že je určen do minus patnácti, nemohla klepat kosu při nule.

Podle odborníků mužský metabolismus pracuje jinak než ženský, a proto jsou podle nich ženy víc zimomřivé. Ale až tak velké rozdíly jako mezi ledním medvědem a medvídkem koalou by to snad zas být neměly. A vidíte, jsou!

Schválně jsem si kdysi po probděné noci pod širákem, provázené kastanětami mých cvakajících zubů, vyměnila spacák s kamarádem. Ten v pohodě a bez záchvatů zimnice prochrupal i ranní jinovatku. Říkala jsem si, že druhou noc pěkně v teplíčku jeho spacáku doženu spánkové manko z noci předešlé. Ale omyl – situace se opakovala jen s tím rozdílem, že onen kamarád si nechal zip toho mého spacáku napůl otevřený.

I zakoupila jsem si s těžkým srdcem drahý, poněkud objemnější a mírně těžší spacák do minus dvaceti. Neprošel ani při minus jedna! Tedy u mne...

Takže v současné době vedu aktivní kampaň za to, aby spacáky, ale i zimní bundy a podobné vybavení testovaly výhradně ženy! Pak snad seženu spacák, u něhož se budu moci na údaje o tepelném komfortu opravdu spolehnout. Vždyť tak moc zase nechci, ne?       

autor: Hana Hosnedlová | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související

  • Hana Hosnedlová: Telefonní budky

    Telefonní budky, které se nacházely v každé obci, na ulicích či nádražích, se díky mobilům staly naprosto nepotřebné. Jejich počet se postupně snižoval, až zmizely úplně.

  • Hana Hosnedlová: Seriály

    Také jste si všimli, jak moc se v televizních programech poslední dobou rozrostly seriály? Každou chvíli přibude nový, ačkoliv jich spousta ještě běží.

  • Hana Hosnedlová: Piliňáky

    Současná energetická krize přinutila lidi dát opět prostor vytápění pevnými palivy, především dřevem. A to mě přimělo vzpomenout si na dobu dětství.

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.