Hana Hosnedlová: Ježíšek

23. prosinec 2021

O Vánocích je pro dětský svět Ježíšek naprosto nepostradatelný, ale zároveň i tajemný a v podstatě nejasné vizáže. A tak i v tomto směru popouštějí ti nejmenší uzdu své fantazii.

Do těchto představ jim ale vůbec nezapadá boubelaté robátko ležící v jesličkách. Jejich vize jsou daleko dynamičtější a modernější. Není výjimkou, že si Ježíška implantují do postav supermanů a jiných výjimečných osobností světa filmů a fantasy.

Potvrdila mi to i odposlechnutá rozprava dvou asi čtyř až pětiletých chlapečků, vedená na lavičce na konečné trolejbusu. Předstihovali se v detailech, jak ten JEJICH Ježíšek vlastně vypadá.

Rozhodně je to statný chlapík se širokými rameny, oblečený podobně jako třeba superman nebo batman. Barvy jeho pláště a oblečení jsou ale pouze bílá a zlatá – v tom byli zajedno. A na obličeji má zlatou škrabošku – to je jasné, aby nikdo neviděl, jak přesně vypadá. Vždyť dospělí jim přece neustále tvrdí, že Ježíška nemůžeme vidět.

Navíc musí mít velkou sílu a musí strašně rychle létat, aby stihl roznést dětem všechny ty dárky. A to není legrace, taková obrovská kopice hraček, notebooků, lyží, bruslí, kol.

Podobného názoru byly i děti z mateřské školky, které nechala paní učitelka nakreslit jejich představu Ježíška. Někteří nakreslení Ježíškové měli nad křídly umístěnou velkou vrtuli, jiní seděli v letadle nebo v závodním autě, jeden z nich byl dokonce obklopený hejnem dronů... Prostě bez techniky se dnes neobejde už ani Ježíšek.

autor: Hana Hosnedlová | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související

  • Hana Hosnedlová: Zavěšená vstupenka

    Před časem jsem mluvila o takovém zajímavém počinu nazvaném „zavěšený kafe“. Jde o to, že ve vybraných kavárnách a vinárnách host zaplatí kromě své kávy ještě jednu navíc.

  • Hana Hosnedlová: Mikuláš

    Neumím si představit začátek prosince bez Mikuláše. Tedy toho svatého, který chodí do rodin a naděluje dětem dárečky, nebo taky pokárání, po němž následuje slib hříšníka.

  • Hana Hosnedlová: Den nevidomých

    Při listování podrobnějším kalendářem zjistíte, že téměř na každý den připadá nějaký světový či alespoň český svátek. Například na 13. listopad Mezinárodní den nevidomých.