Hana Hosnedlová: Den nevidomých

12. listopad 2021

Při listování podrobnějším kalendářem zjistíte, že téměř na každý den připadá nějaký mezinárodní, světový nebo alespoň český svátek. Například na 13. listopad Mezinárodní den nevidomých, u kterého bych se ráda na chvilku zastavila.

Znám ve svém okolí několik nevidomých, vesměs mladších lidí a hluboce před nimi smekám. Díky pokročilé technice mohou číst i na internetu, psát, dokonce někteří i malují. Zajímají se o hudbu, zpívají a hrají i na hudební nástroje.

Pohybují se samostatně nebo s vodicím psem po ulicích, jezdí městskou dopravou, zapojují se i do některých sportů. Palce držím také partám, které mají ve svém středu nevidomého kamaráda nebo kamarádku. Ti s nimi chodí na výlety, za kulturou, posedět v restauraci. A hlavně – připadají si prostě jako jedni z nich. 

Před několika léty jsme měli možnost jako novináři vyzkoušet si na nějakou chvíli, jaké to je, být nevidomý. Nedokázala jsem s hůlkou projít ani mezi rozestavěnými židlemi v sále a jen horko těžko jsem našla dveře.

Proto nesmírně obdivuji všechny ty, kteří se s tímto handicapem dokázali vyrovnat. Jeden z mých známých, který také chodí s bílou holí, dokáže rozeznat osoby ve své blízkosti podle rytmu kroků, aniž promluví. Jiná holčina se věnuje docela úspěšně literární činnosti,  mladý hudebník vystupuje dokonce i na festivalových na pódiích, další vystavuje své zajímavé barevné malby...

Jsou prostě úžasní a zaslouží si nejen naše uznání a obdiv, ale nesporně i přátelství...

autor: Hana Hosnedlová | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související

  • Hana Hosnedlová: Divadlo

    Jednou z 28 premiér Jihočeského divadla pro tuto sezonu je i inscenace Pořád jsem to já. Jde o přepis hollywoodského dramatu na motivy knižního bestselleru Lisy Genovy.

  • Hana Hosnedlová: Doba rozkladu

    Už celá desetiletí se bojuje za čistotu přírody. Aby se neznečišťovala voda, šetřily se stromy a rostliny, aby se v přírodě neodhazovaly odpadky.

  • Hana Hosnedlová: Kamenné mohylky

    O kamenech a kamíncích jsem v ranních sloupcích mluvila již několikrát. Dnes bude řeč o zvláštních stavbičkách, jakýchsi speciálně pojatých mohylkách z poskládaných kamenů.

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.