Eva Kadlčáková: Tesař a tesařík

21. červenec 2018

Tesař tesá trámy, tahá těžká tělesa táhlem, těsná trám na trám, tluče téčka, tvaruje trámoví. Teplo, tesařovo tričko těsně tiskne tělo, trhne a triko to tam. Tetování táhne se od tricepsů k týlu.

„Ten je!“ tiše Tereza, trávící tento týden u tety, „tělo jak topol!“

Také tmavovlasý tesař ťukne tu a tam tmavookem po Tereze. Třicítka, trefně tvarovaná, tónuje se na trávě u tůňky... Touha tesaře k Tereze táhne. Třískne topůrkem.

„Trapák!“ to na trámy ťapká tesařík. Tuší tesaříkův time. Trpělivě trčí na trámku, těší se.

„Tonic?“ táže se tesař Terezy. „To teda!“ Tereza ťupne za tesaře na trojkolku a tradá...

„Tralalá,“ tancuje na trámu tesařík a tykadly testuje trámy. Tiskne titěrné tesáčky, trámoví trhá, ten teda tvrdě tlačí, time netime.

Tesař s Terezou trajdá, tesařík tesá.

Eva Kadlčáková: Sarkastická sýkorka

Sýkorka, krmítko, ptáci

Sýkorka se sluní na sekvoji. (Sou v subtopech sýkorky? Snad sou.) Sýkorka sedí, svými slaboučkými stehýnky semtam šoupne, sleduje, co se šustne.

Týden v tahu. Tereza taky. Tesař teprve teď, taknějak toporně, trmácí se do trámoví. Trochu tuhne. Toulá se těkavejma tušeníma u Terezy, tupě tesá, téměř se trefí topůrkem do temene.

„Ty trdlo,“ tlemí se tesařík.

Tesařův time tiká. Ťápne na trouchnivějící trám, ten tesaříkův. Trám se třese. Tesařem to trhne, těžiště tratí, tíže tuze táhne. Trámoví v troskách, třísky tam i tam, tetované tesařovo tělo třísk mezi třísky. Tragédie.

A tesařík? Tomu teskné trubky troubí, tesaříků tým truhlu tesá.

Totiž: ten, co trablům tleská, toho taky třískne!

Spustit audio

Související