Co z jablek a hrušek kromě štrúdlu? Opijte je, osmažte nebo spojte s karamelem

Kulinář Petr Stupka v Kuchařském čarování poradil, jak naložit s plody, kterých často máme ze zahrádky přebytek. Zkuste opilé hrušky, jablíčka v karamelu a smažené ovoce.

Trhanec s jablky v karamelu

Suroviny:
500 mililitrů mléka
250 gramů polohrubé mouky
2 vejce
cukr, sůl
60 gramů másla
500 gramů jablek
mletá skořice

Z mléka, polohrubé mouky a vajec ušlehejte řídké těsto. Přidejte tři lžíce cukru a špetku soli. Z těsta pak pečte na mírně omaštěné pánvi placky.

V rendlíku duste na másle na drobné kostičky krájená jablka. Přidejte půl lžičky mleté skořice a asi pět lžic krupicového cukru. Až jablka změknou a cukr zkaramelizuje, do směsi vmíchejte na menší kousky nakrájené nebo natrhané placky. Vše jen krátce promíchejte a hned podávejte posypané moučkovým cukrem.

Opilé hrušky

Hrušky nejprve oloupejte, pak rozkrojte po délce. Do kulata vykrojte jádřinec tak, aby v hrušce vznikla jakási mistička. Vykrojte také zbytek květu čili „bubáka“ a hrušky vložte do rendlíku.

Přilijte červené víno, přidejte hrstku cukru, skořici a vše zahřejte. Pozor ovoce nevařte, ale jenom zahřívejte asi na 80 stupňů a nechte asi deset minut.

Poté hrušky vyjměte a víno přiveďte k varu a vařte tak dlouho, až se vše odvaří a zahoustne. Tuto vinnou omáčku pak ozdobně nalijte na talíř a přidejte vychlazené hrušky naplněné brusinkovým kompotem.

Smažená jablíčka i jiné ovoce

Suroviny:
500 gramů šťavnatých jablek
2 vejce
100 gramů hladké mouky
100 mililitrů smetany na vaření
1 skořicový cukr
sůl
50 gramů strouhaného kokosu
20 gramů škrobové moučky
olej na smažení

Do smetany zašlehejte vejce, strouhaný kokos a skořicový cukr a následně pak mouku, špetku soli a škrobovou moučku. Vše nechte 20 minut odležet.

V těstíčku pak namáčejte řezy ovoce a smažte je v rozpáleném oleji krátce z obou stran. Podávejte s ovocným jogurtem nebo medovou kysanou smetanou.

Související