Bioplynová stanice pomáhá s úsporami hotelu u Českého Krumlova. Díky ní má teplo za poloviční cenu

11. květen 2022 09:06

Zdražení energií dopadá také na cestovní ruch a služby. Někteří provozovatelé hotelů a wellness to řeší alternativními zdroji. Například resort Svachovka s hotelem, lázněmi, lihovarem a pivovarem u Českého Krumlova bere teplo z nedaleké bioplynové stanice. Ušetří tak ročně zhruba půl milionu korun. I přesto má ale obavy z budoucnosti.

„Tady máme vířivku a saunovou část. Sauny jsou samozřejmě na elektrickou energii, topení vířivky zajišťujeme teplem z bioplynové stanice,“ ukazuje uprostřed wellness resortu Svachovka jednatel společnosti Václav Cvach.

„Dálkovým teplovodem z bioplynové stanice topíme ve všech našich nemovitostech, to znamená třeba hlavní dvůr a destilérka. Dále se snažíme co nejvíc využívat teplo z bioplynové stanice také pro ohřev užitkové vody,“ dodává.

Resortu se tento způsob získávání elektrické energie vyplatí. „Oproti uhlí se pohybujeme na cenách levnějších zhruba o dvacet procent, oproti elektřině jsou to už obrovské rozdíly,“ uvádí Václav Cvach.

Čtěte také

Bioplynová stanice pomáhá přežít i zemědělské společnosti Zemos Zubčice, která ji vlastní. Díky ní ušetří statisíce korun ročně. „Zásobujeme si areál vlastní elektřinou za výrobní cenu, vlastním teplem za výrobní cenu, vlastními hnojivy a nemusíme kupovat drahá průmyslová hnojiva, která jsou dnes třikrát až čtyřikrát dražší než loni,“ uvádí jednatel František Kmoch.

Díky bioplynové stanici ušetří resort Svachovka zhruba půl milionu korun ročně. I přesto se obává budoucnosti. „Já to vidím tak, že buď budeme investovat do solárů, tepelných čerpadel, popřípadě hledat jiné zdroje, jinak opravdu provozovat takovýto resort, kde je pivovar, destilérka, všechno závislé na elektřině, je velice složité a nevím, jestli do budoucna vůbec možné,“ komentuje Václav Cvach.

Rozhodující bude příští rok. Resort má totiž cenu energií zafixovanou do konce letošního roku.

Spustit audio

Související