Alena Mornštajnová: Růže. Příběh o dětské bezstarostnosti uprostřed války a růžích, které přežily své majitele

25. červen 2023

Ve Valašském Meziříčí v době druhé světové války se odehrává děj povídky Růže. Autorce Aleně Mornštajnové uvízlo při psaní románu Hana v hlavě vyprávění Michaela Honeyho, který jako jeden z mála členů rodiny přežil Terezín i Osvětim. Příběh tedy sepsala samostatně.

Čte: Stanislav Šárský
Napsala: Alena Mornštajnová
Dramaturgie: Eva Lenartová
Zvukový mistr: Vojtěch Dluhý
Režie: Simona Křístková
Natočeno: v roce 2019

Růže je vzpomínáním starého muže na dobu, kdy si jako malý kluk uměl i za války užívat bezstarostnost dětství, a také příběhem o růžích, které přežily své majitele.

Text vyšel například v povídkové antologii s názvem Rodiny a rodinky, kterou v letošním roce vydalo nakladatelství Listen.

Alena Mornštajnová

Alena Mornštajnová se narodila v roce 1963. Vystudovala angličtinu a češtinu na filozofické fakultě Ostravské univerzity. Pracovala jako lektorka anglického jazyka a překladatelka, nyní se živí jako spisovatelka. Žije ve Valašském Meziříčí.

Debutovala v roce 2013 románem Slepá mapa, o dva roky později následoval Hotýlek. Především díky svému románu Hana z roku 2017 se stala jednou z nejoblíbenějších současných českých autorek.

Alena Mornštajnová

Jejím čtvrtým románem jsou Tiché roky (2019), které zvítězily ve čtenářské anketě Kniha roku. Na jaře 2021 vydala dystopický román Listopád. Podle všech jmenovaných titulů byly natočeny i rozhlasové četby na pokračování.

Alena Mornštajnová je také autorkou knih pro děti Strašidýlko Stráša (2018), Kapka Ája (2022) a Teribear. Tajemství modré krabice (2022). Zatím poslední knihou je román Les v domě, které její domovské nakladatelství Host vydalo v letošním roce.

Alena Mornštajnová píše i povídky, které publikuje v časopisech nebo v povídkových antologiích nakladatelství Listen.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.