Zvon byl zakopaný pod hradem Zvíkov, teď ho uvidíte na prohlídkové trase

16. srpen 2017

Prohlídkovou trasu hradu Zvíkov na Písecku zdobí nový exponát z 15. století. Jedná se o zvon ze zaniklé obce Podhrad, který byl několik století zakopaný pod hradem. Teď ho lidé můžou vidět přímo v Královském paláci.

„Na severním svahu pod hradem Zvíkovem stávalo ve středověku městečko. Je tady doloženo osídlení v mladší době kamenné a hlavně z doby Keltů. Když tady člověk chodí a pozorně se dívá do té písčité pláže, každou chvíli najde nějaký vyplavený střep,“ říká kastelán hradu Zvíkov Aleš Kadlčák.

Stával tady také kostelík svatého Mikuláše, odkud pochází zvon. „Ve 13. století, kdy se budovaly nejstarší fáze hradu, už tady musel stát ten gotický jednoduchý kostelík. Kolem něj byl malý hřbitůvek a v téhle podobě to místo fungovalo do počátku 19. století,“ dodává kastelán.

Zvon z kostela svatého Mikuláše je nyní na hradě Zvíkov. „Je to několik desítek let, co ho vyhrabali. Bylo to přesně v létě 1946, když zedníci kopali štěrk v tom severním svahu. Pokud máme věřit původní zprávě, byl zvon v docela velké hloubce, uvádí se sedm metrů,“ připomíná Aleš Kadlčák.

Zvon dostala obec Zvíkovské Podhradí, která musela přistavět k místní kapli věžičku, aby ho měla kam zavěsit. Ve věžičce zůstal až do roku 2015. „Tehdy ho prohlédl zvonař Michal Votruba a doporučil, aby se na něj už nezvonilo, jednak pro jeho historickou hodnotu, ale i kvůli vadám, které na něm objevil,“ doplňuje kastelán.

Nyní je zvon na hradě Zvíkov. Návštěvníci by jej zde měli vídat i v následujících letech, protože obec Zvíkovské Podhradí jej zapůjčila dlouhodobě. Exponát doplňují na prohlídkové trase panely, na nichž se lidé dozví něco o postupném vývoji podhradního města, obecně o zvonech i o tomto konkrétním zvonu.

Spustit audio