Zvláštní várce budějovického piva požehnal biskup. Je určená pro papeže i charitu

5. září 2019 08:30

Ve varně pivovaru Budějovický Budvar požehnal biskup Vlastimil Kročil speciální várce světlého ležáku. Ta poslouží k získání prostředků pro charitativní účely, část požehnaného piva dostane papež František.

Biskup požehnal várce piva už potřetí. „Pro mě to má význam v tom, že se otevírá nová spolupráce mezi diecézní charitou a místním pivovarem a že se mohou podporovat nejrůznější charitativní projekty, které pomohou lidem v nouzi,“ řekl.

Žehnání přihlížel i podsládek pivovaru Pavel Šíp, který se bude o výrobu piva jako jeden z odborníků starat. „Je to náš standartní produkt, dvanáctka ležák, speciální je jenom tím žehnáním. Pivo je po celu dobu výroby vedené odděleně, aby nedošlo k nějakému smíchání,“ vysvětlil.

Požehnaná várka má zhruba 650 hektolitrů mladiny. „Kdybychom to přepočetli na sudy, tak je to 1200 padesátilitrových sudů,“ upřesnil Pavel Šíp. Celkem 124 litrových lahví získá papež František, zbylé požehnané pivo nabídne pivovar k prodeji na adventních trzích.

Výtěžek bude určený pro českobudějovickou diecézní charitu. „Peníze půjdou stejně jako loni na podporu dobrovolnictví. Diecézní charita provozuje již patnáct let dobrovolnické centrum a ti dobrovolníci potřebují určitý servis, potřebují zaškolit, potřebují vědět, jak ke klientovi přistupovat, a na tohle všechno potřebujeme finance, které se na dobrovolnictví neshání snadno. Proto jsme rádi, že Budvar je tomu otevřený a chce to podpořit,“ uvedl ředitel charity Jiří Kohout.

Minulý rok získala charita od pivovaru 216 tisíc korun. Letos by výtěžek mohl být ještě vyšší, protože piva k prodeji bude víc.

autoři: Irena Růžičková , Anna Libánská , Mária Pfeiferová

Související