Činčila Honzík, kachny Ferda, Ferda a Ferda i ovečka Frída dělají radost seniorům v domově v Kaplici

Jsou stálými obyvateli seniorského domu v Kaplici, i když mezi seniory ještě nepatří. Řeč je o dvaceti zvířatech, která dokáží rozptýlit a potěšit. Jejich příbytky získal domov jako dárek od Ježíškových vnoučat. Jde projekt Českého rozhlasu, díky kterému zájemci obdarovávají starší lidi.

„Tohle je naše pojízdná voliéra, kterou jsme dostali od Ježíškových vnoučat,“ ukazuje v hale pečovatelka Michaela Jarošová. Bydlí tu zebřičky, které svým švitořením obveselují seniory po celém domově.

K dalším takovým zvířecím mazlíčkům patří činčila s neuvěřitelně heboučkým kožíškem. „Činčily nebývají moc kontaktní, pokud nejsou ochočené. Honzík patří k dlouholetým obyvatelům domova,“ říká s úsměvem pečovatelka. „Už s námi byl v Českém Krumlově v době přestavby a přestěhoval se s námi v roce 2017 do Kaplice,“ dodává.

Kapličtí senioři navštěvují i zvířata ve venkovním výběhu. „Jsou tady ovečky, kachny a slepičky, chodíme se na ně dívat,“ potvrzuje seniorka Věra Hovorková.

Kamerunské ovečky uvítají každého, kdo se k jejich výběhu přiblíží. Jsou zvyklé na společnost. Brahmanky a hedvábničky jsou ozdobou zvířecí rodiny kaplického seniorského domu. Ferda, Ferda a Ferda patří k vtipným zvířatům, která dokáží svým nezvyklým pohybem s napřímeným kachním tělem každého rozesmát. Ovečka Frída zase zkouší ochutnat všechno, na co dosáhne, třeba i kabát.

Na návštěvu domova seniorů v Kaplici, kde chovají celkem dvacet zvířat, se můžete vydat prostřednictvím magazínu Máme rádi zvířata. Dále pořad nabízí informace o dysplazii loketního kloubu u psů a také povídání o sýčkování a sýčcích.

autor: Jitka Cibulová Vokatá | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související