Zvedněte kotvy i Pole s bavlnou. Do budějovického rozhlasu připluli Plavci

21. listopad 2018

Honza Vančura a kapela Plavci zapívali a zahráli ve středu 21. listopadu v budově Českého rozhlasu České Budějovice při veřejné nahrávce.

Ve studiovém sále připomněl Honza Vančura se svými současnými muzikanty Davidem Fiedlerem, Mariem Biháry a Lukáš Pelcem kouzlo nestárnoucích písniček z repertoáru klasických Rangers a Plavců.

„Pole s bavlnou je asi mou osudovou písničkou. Zpíval jsem ji snad deset tisíckrát na koncertech po celém světě a ještě mě rozhodně neomrzela,“ říká Honza Vančura, který tuto krásnou písničku zazpíval a zahrál kromě mnoha jiných i ve studiovém sále Českého rozhlasu České Budějovice

Kapela vznikla na jihočeské Lužnici

Podle legendy nápad založit Rangers vznikl při výletním sjíždění řeky Lužnice, tedy na jihočeské půdě.  Je skutečností, že tato vysokoškolská kapela se stala fenoménem domácí scény populární hudby už od šedesátých let. Její členové od svých studentských časů stylově stáli na pomezí country a folkové hudby, v blízkosti zámořských kapel New Christy Minstrels, Brothers Four nebo Kingston Trio a jejich písničkový materiál nechali opatřit českými texty. 

Klasické nahrávky Rangers Zvedněte kotvy, Smutný psaní, Král silnic, Colorado a  mnoho dalších  zaujaly především čistě posazenými, pojivými sborovými vokály. Až euforickými a hojně navštěvovanými byly koncerty s Mirkem Černým a Petrem Nárožným v rolích konferenciérů.

Kapelu Rangers tenkrát tvořili kontrabasista a zpěvák Antonín Hájek, flétnista a zpěvák Milan Dufek,  kytarista a zpěvák Radovan Tomášek,  kytarista, banjista a zpěvák Miroslav Řihošek, houslista a zpěvák Jiří Veisser a zpěvák i kytarista Jan Vančura, který se od ostatních členů odlišoval  nejenom svým vokálem, ale také poněkud  barevnějším společenským i osobním životem.

Jan Vančura patřil k výrazným tvářím jak Rangers, tak potom v sedmdesátých a osmdesátých letech Plavců, jejichž písničky se, bohužel, od původního zaměření vzdalovaly směrem ke spotřebnímu popu a jednodušší zábavě. 

Mají více nástupnických sestav

Je trochu smutné, že se vlivem především osobních animozit historie Rangers rozštěpila už s příchodem nového tisíciletí postupně na několik nástupnických sestav, které v různých variantách používají název Rangers a Plavci.

Jan Vančura vede v současnosti „své“ Plavce, přičemž od těch původních odešel před více než  třiceti roky. Tuto kapelu tvoří vedle Honzy Vančury tři mladší, ale znamenití muzikanti: charismatický nevidomý akordeonista Mário Bihári (známý též ze spolupráce se Zuzanou Navarovou a  skupinou Koa), kytarista David Fiedler a kontrabasista Lukáš Pelc.

autoři: Jiří Kasal , Miroslav Tichák
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.