Zřícenina hradu Blansko na Ústecku vzkvétá. Spolek na jeho záchranu vybudoval i dvě vyhlídky

13. březen 2021

Hrad Blansko poblíž Ústí nad Labem připomínal před pár lety zámek Šípkové Růženky. Zřícenina hradu byla zarostlá křovím a náletovými dřevinami. V tu dobu vznikl Spolek pro záchranu hradu Blansko. Jeho členové odstranili porosty, díky čemuž se otevřel krásný kruhový pohled na České středohoří.

Na tefritovém kopci nad Ústím nad Labem-Ryjicemi se nacházejí zbytky kdysi mocného gotického hradu. Jeho český název je Blansko, německý název byl Blankenstein. Vznikl na přelomu 14. a 15. století a využíván byl zhruba dvě stě let. Po většinu té doby byl svým významem a mocí majitelů srovnatelný třeba s dnes mnohem známějším nedalekým hradem Střekovem.

Zakladatelem hradu byl jeden z nejmocnějších českých středověkých rodů – páni z Vartenberka. Ti ovládali velkou část severních Čech a hrad Blansko jim sloužil nejen jako sídlo, ale i jako vojenská základna v bojích proti husitům i pro jejich výpady za hranice Saska a Lužice. Dalšími majiteli hradu byli čeští králové Václav IV. nebo Zikmund Lucemburský. Mezi jeho držiteli byl i mocný rod Wettinů, míšeňských markrabat a pozdějších saských vévodů. I poslední zde sídlící majitelé hradu v 16. století pocházeli ze Saska. Jednalo se o bohatý a silně rozvětvený rod rytířů z Bünau.

Zřícenina hradu Blansko

Sídlo panství se postupně přesunulo do Krásného Března a hrad Blansko se časem stal zříceninou. Většího zájmu se dočkal až na začátku 20. století. Byl upraven německým horským spolkem pro turistické účely.

Dnes se o hrad stará Spolek pro záchranu hradu Blansko. Turisty na něm čekají nejen obvodové hradby, ale především dvě vyhlídková místa. Z jižní novodobé plošiny je výhled na České středohoří a údolí Labe. Ze severní vyhlídky na zbytku středověké věže jsou vidět Krušné hory a Tiské stěny. Kruhový výhled z Blanska nabízí pohled i na mnoho hradů – Kostomlaty, Oltářík, Pannu nebo Kalich.

Spustit audio