Žraločí zuby, kosti mamuta – Zavátý svět pravěku v Banské Bystrici

10. říjen 2013

Zkameněliny a kosti zvířat z různých zemí světa, která žila na Zemi před miliony let, tvoří základ výstavy Zavátý svět pravěku v Středoslovenském muzeu v Banské Bystrici.

Návštěvníci mohou odhalit tajemství dob dávno minulých díky 600 exponátů, které tvoří základ expozice. Kromě sbírek Středoslovenského muzea jsou vystaveny sbírkové předměty z dalších šesti slovenských muzeí.

Výstava nabízí návštěvníkům nevšední exponáty. K nim určitě patří i kostra pravěkého třínohého medvěda, který je jediným známým exemplářem na světě. Samice pravěkého medvěda přišla během života, pravděpodobně vinou predátora, o část přední pravé končetiny. Navzdory tomu se jí podařilo přežít, o čemž svědčí opotřebení kosti, kterou i po amputaci používala na chůzi. Na území dnešního Slovenska žila před 45 tisíci lety.

Díky náhodě můžeme dnes na výstavě Zavátý svět pravěku obdivovat i unikátní stopy dinosaura, který žil na území Slovenska. V roce 1976 byly objeveny tři otisky stop. Porovnáváním s jinými nálezy, při kterých se našla i kostra, je jisté, že šlo o čtyři metry dlouhého dinosaura – dravce.

Vystavený zub a kost mamuta v Středoslovenském muzeu byly ještě do začátku 20. století považovány za posvátné relikvie světců, které mohli lidé obdivovat v Dómu sv. Alžběty v Košicích. Další vzácností výstavy jsou žraločí zuby nalezené na území Slovenska, které v minulosti byly na místních trzích prodávané jako zkamenělé jazyky ptáků. Vydat se na dobrodružnou cestu pravěkem mohou návštěvníci do 24. listopadu tohoto roku.

autor: mst
Spustit audio