Bouřky znovu působí komplikace v Ústeckém kraji

Varování meteorologů se vyplnila a bouřka doprovázená intenzivními lijáky už zasáhly Ústecký kraj. Pršelo jen asi půl hodiny, ale půda nasáklá z víkendových dešťů už nestačila novou vodu pobrat. Výsledkem byly zatopené silnice a vyplavené domy. V Ústí nad Labem byla krátkodobě uzavřená silnice na levém břehu Labe. Kvůli vodě nebyly několik minut průjezdné oba silniční mosty přes řeku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rozvodněný Klíšský potok zalil Tovární ulici v Ústí nad Labem, která přímo sousedí s chemičkou Spolchemie.

Rozvodněný Klíšský potok zalil Tovární ulici v Ústí nad Labem, která přímo sousedí s chemičkou Spolchemie. | Zdroj: ČTK

Mariánský most zablokovala voda, kterou nestihla pobrat kanalizace a Benešův most zablokovalo zaplavení silnice v rozestavěné části protipovodňových opatření. V tuto chvíli jsou oba mosty i silnice 1/30 na Děčín opět průjezdné.

Horší situace nastala severně od Ústí nad Labem v Libouchci, kde rozvodněný potok vyplavil sklepy panelových domů a Teplické ulici v Jílovém se propadla silnice číslo 13. Ta je stále neprůjezdná a objízdná trasa vede přes Sněžník.

V Ústí nad Labem se rozvodnilo několik potoků. Jeden z nich zaplavil domy ve čtvrti Božtešice, další vyhrnul na jednu z frekventovaných silnic města kameny, jiný potok zaplavil ulici, ve které stojí chemička Spolchemie.

S vodou se potýkají také v nedaleké obci Libouchec, kde několik bytových domů zaplavila voda z blízkých kopců a přeteklý rybník. V nedalekém Jílovém voda podemlela silnici. V deset večer kvůli situaci zasedne bezpečnostní rada města.

Varování hydrometeorologů

„Srážkové úhrny mohou být i kolem padesáti milimetrů v bouřkách, které postupují dále k severu. Momentálně to vypadá, že zasáhnou i Liberecký kraj a Frýdlantský výběžek. Větší řeky na to zatím nereagovaly, alespoň tedy tam, kde máme měřicí stanice. Nemůžeme ale vyloučit, že se rozvodnily některé místní potoky,“ popisuje aktuální situaci Marie Odstrčilová z Českého hydrometeorologického ústavu.

SLEDUJTE SRPNOVÉ POVODNĚ V NAŠÍ SPECIÁLNÍ RUBRICE.

Hydrometeorologický ústav dnes vydal výstrahu před srážkami a bouřkami na západě republiky. Během pátku by se měly postupně rozšiřovat také na ostatní území Čech, v sobotu i na Moravu a do Slezska.

Podle hydrologa Jana Daňhelky jde o jiný typ meteorologické situace, než byla ta, která způsobila povodně na severu Čech minulý víkend.

„Bude to postup od západu fronty, která by měla přinést srážky spíše bouřkového charakteru. Neočekáváme, že by se to, co se stalo na konci minulého týdne, opakovalo. Nelze však vyloučit, že lokálně bouřky způsobí intenzívní srážky a posléze zatopení níže ležícího prostoru nebo rozvodnění menších potoků. U bouřek lokalizovat, který potůček bude zasažen, s takovým předstihem nelze,“ tvrdí meteorolog Jan Havelka.

Peníze pro oba kraje

Ministr vnitra Radek John se dnes vydal do zaplavených oblastí. „Přijel jsem hlavně kvůli tomu, že jsem se doslechl, že lidé říkají, že pomoc je pro Liberecký kraj, a ne pro Ústecký.

Povodně v Ústí nad Labem. | Foto: ČTK

Uklidňoval, že 350 milionů korun, které uvolnila vláda na odstraňování povodňových škod, půjde nejen do obou krajů. „Jde jenom o to, aby každý zúřadoval a přesně doložil, co akutně a rychle potřebuje. Neřešíme, z kterého je to kraje. Jde o rychlost,“ řekl Radek John.

Ministr zavítal také do zaplaveného Hřenska, kde lidé pokračují v odklízení naplavenin, které se zasekly v korytě řeky. Práce budou pokračovat i přes noc.

Český rozhlas, Veronika Kindlová, Eva Presová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme