Zpěvák Vašo Patejdl: Každý den se snažím vytvořit šlágr

14. prosinec 2020

Klávesista, zpěvák a úspěšný skladatel Vašo Patejdl působí na české a slovenské hudební scéně pět dekád. Pro většinu posluchačů bude navždy spojen se skupinou Elán.

Skupina Elán vydala přes dvacet slovenských alb a mnoho výběrových disků. Frontman Jožo Ráž ale oznámil její definitivní konec. „Samozřejmě nikdy neříkej nikdy. Ale zatím není žádný plán návratu,“ říká Vašo Patejdl.

K nejúspěšnějším písním skupiny Elán patří Voda, čo ma drží nad vodou. Tato píseň, na které Vašo Patejdl pracoval tři měsíce, je pro všechny členy kapely spojená se smutným obdobím. Pár týdnů po jejím vzniku zemřel při autonehodě autor textu, pro Jožo Ráže to pak byla poslední natočená píseň před těžkou nehodou. „Na album Fontána pre Zuzanu III jsme chtěli titul, který by nazpíval Jožo Ráž. Jožo souhlasil, ale dal si podmínku, že to musí být lepší než Ak nie si moja,“ vzpomíná se smíchem zakládající člen Elánu.

Tušení, že by se z písně mohl stát hit, zpěvák a skladatel neměl. „Každý den se snažím vytvořit šlágr. Každý pokus, kdy sáhnu na klávesy, je o tom, aby z toho vznikla minimálně dobrá píseň,“ říká.

Láska k muzikálům

Přestože se Vašo Patejdl narodil v Karlových Varech, převážnou část svého života prožil na Slovensku. „Jsem federální dítě, táta byl Čech a máma Slovenka, takže jsem doma v obou zemích,“ říká zpěvák, který se po letech vrátil zpět do Česka. „Přemýšleli jsme s manželkou, kde by pro nás bylo nejlepší zapustit nové kořeny a vyšla nám z toho Praha. Jedna z mých aktivit jsou muzikály a Praha je jejich centrum. Bratislava je bohužel v tomto velmi omezená,“ vysvětluje skladatel.

Muzikálům se Patejdl věnuje pravidelně už několik let, jeho Jack Rozparovač je po 13 letech stále v repertoáru v Jižní Koreji i Japonsku. „Po psaní muzikálů jsem dlouho toužil a čekal jsem, až dostanu příležitost. Muzikál není jenom o tom psát písničky, mělo by tam být i trocha toho dramatična. Vzhledem k tomu, že jsem vystudoval vážnou hudbu, tak mi kompoziční práce chyběla,“ prozrazuje.

Nová vánoční deska

V letošním roce se Vašo Patejdl rozhodl potěšit své fanoušky vánoční deskou. „Chystal jsem ji už několik let, ale nikdy jsem to nestihl, vždycky jsem se probudil až v listopadu. Dá se tak říct, že i díky situaci, kterou tu letos máme, jsem měl konečně dostatek času,“ říká. „Vánoční deska je sice zajímavá tři týdny v roce, ale zase každý rok,“ směje se její autor.

Jako host se na desce objevuje i zpěvačka Heidi Janků. „S Heidi jsme v kontaktu několik let a za její kariéru jsem jí už napsal několik písniček. Když jsem dostal do rukou krásný česko-slovenský text od Luboše Zemana, hned mě napadla,“ říká.

Jak hodnotí Vašo Patejdl muzikál z písní kapely Elán a jak vypadají zpěvákovy tradiční Vánoce? Uslyšíte v záznamu celého pořadu.

Spustit audio