Zpěvačka Petra Černocká: Saxana léty nestárne. Zpívám ji ráda nejenom pro její chytlavý refrén

5. říjen 2021

Petra Černocká se proslavila rolí Saxany ve filmu Dívka na koštěti, zpěvem i milým vystupováním, během kterého se nebojí dělat legraci sama ze sebe. „Základem dobrého umělce je nebrat se příliš vážně,“ říká. Jaké neobvyklé aktivitě propadla zpěvačka během koronavirové pandemie a jaké písně jsou na její osobní hitparádě?

Petra Černocká vystudovala na konzervatoři operní zpěv a hru na klavír. Přiznává ale, že na velké role nemá hlas. „K opeře jsem měla vztah, když jsem byla na škole. Dneska mi ale přijde jako krásná konzerva se svými detaily a povinnostmi. Sama mám raději bezprostřednější věci, které vycházejí z náhodnosti, což opera nepřipouští,“ říká.

Mezi její úspěšné hity, které nemůže na koncertě vynechat, patří Koukej, se mnou si píseň broukej nebo Náklaďák. „A samozřejmě píseň Saxana, která je silně podepřená filmem. Mám ji ráda, protože s lety nestárne. Je malinko jazzová, není jednouchá a má přitom chytlavý refrén,“ přiznává.

Vedle těchto písní má zpěvačka svou vlastní hitparádu. „Umělec mívá často mylný dojem, že je v nich ukryta hřivna, která ještě nebyla objevena. Já si myslím, že jsem bezvadná folková zpěvačka. Mám proto ráda Ovečku nebo Pouštím po vodě proutí, která je na mé osobní hitparádě téměř nejvýš,“ směje se Petra Černocká.

Malované kamínky pro radost

Dopady komplikované situace kolem koronaviru cítí Petra Černocká i sama na sobě. „Je to hlavně o psychice. Všechno činím, jak mám, chodím na dlouhé procházky, jím zdravě, ale skleslost se prostě dostavuje, a to hlavně po ránu,“ přiznává zpěvačka, která si během pandemie pořídila pejska. „Abych se udržovala v pohodě, musím prostě vynaložit více energie než jindy.“

Na rozdíl od jiných umělců se ale svému povolání během kulturního útlumu příliš nevěnuje. „Dcera mi říká, ať napíšu nějakou písničku pro nás dvě. Ale já za piano nevlezu, místo toho maluji kameny,“ směje se. Putovní kamínky, které zpěvačka vytváří, následně roznáší po různých místech, kde z nich mohou mít radost případní nálezci.

Vzpomínka na Vlastimila Brodského

Bratrancem Petry Černocké byl dlouholetý člen hereckého souboru Divadla na Vinohradech Vlastimil Brodský. „Když jsem byla malá, nosil mi čokolády. S mým tátou se měli moc rádi a chodili spolu do kavárny Arco, kde se scházeli studenti a různí frajírci. Byl nesmírně družný, když potkal duši, se kterou se dalo příjemně hovořit,“ prozradila zpěvačka Xaverovi.

Jaká je Petra Černocká babička a podědila její vnučka umělecké sklony? A co vzkazuje zpěvačka svému manželovi prostřednictvím éteru? Poslechněte si audiozáznam pořadu.

Spustit audio