Zpěvačka Laďka Kozderková a její otec mají u rodného domu v Brně svou plastiku

30. listopad 2019

Zpěvačku Laďku Kozderkovou ode dneška v Brně připomíná nová plastika. Letos uplynulo 70 let od jejího narození.

Umělecké dílo v předzahrádce domu v ulici Jana Uhra odkazuje i k jejímu otci, hudebnímu skladateli Ladislavu Kozderkovi.

Autorem plastiky je vedoucí katedry sochařství na Fakultě umění Ostravské univerzity Jaroslav Koléšek. Ve svém díle pracuje se symbolikou znázorňující umělecký žánr, kterému se obě osobnosti věnovaly a asociující jejich povahové rysy. Základem je klavír symbolizující především Ladislava Kozderku, coby klavíristu a skladatele. Z tohoto základu vyšla jako slunce tvorba jeho dcery Ladislavy. Svou povahou, uměleckým názorem a odlišnou energií se v dospělosti výrazně vymezila vůči směru, který si pro ni otec plánoval. Tento vnitřní konflikt symbolizuje kovový kotouč připomínající slunce, dále nejtypičtější účes Laďky Kozderkové a také ozubenou pilu.

Laďka Kozderková (1949 – 1986) – byla přední česká muzikálová herečka. Vystudovala brněnskou konzervatoř a po krátkém angažmá v divadle Rokoko se stala sólistkou Hudebního divadla v Karlíně. Její profesní výkony byly podle odborníků na muzikálový žánr srovnatelné se světovými produkcemi v Londýně nebo na Broadway. Svědčí o tom například její ztvárnění hlavní role v muzikálu Hello, Dolly! Laďka Kozderková byla také oblíbenou filmovou herečkou a výraznou stopu zanechala i v televizní tvorbě hlavně v komediálních rolích. Nepřehlédnutelná je také její pěvecká tvorba, o čemž svědčí desítky vydaných singlů, LP desek a CD alb.

autoři: ahe , jht
Spustit audio

Související