Zpěvačka a šansionérka Věra Nerušilová okouzlila jihočeské publikum

20. říjen 2010

V úterý 19. října 2010 vystoupila v rámci svého recitálu ve Studiovém sále České rozhlase České Budějovice znamenitá česká zpěvačka mimořádného hlasového rozsahu a šansoniérka Věra Nerušilová, „majitelka“ nejhlubšího kontraaltu v republice.

V oblasti populární hudby na sebe Věra Nerušilová, rozená Soudková, bezpochyby nejvíce upozornila působením v pozoruhodné ženské vokální sestavě Inkognito kvartet. Jeho repertoár představoval dosti široké žánrové spektrum od swingu přes spirituály a trampské písničky až k lidovkám. Nejstabilnější členkou zmiňované vokální skupiny byla právě Věra Nerušilová, která s ním měla své první hity – například Tetu Kláru. Po rozpadu Inkognito kvarteta nastoupila sólovou kariéru.

Značnou diváckou oblibou je dlouhodobě obklopen český televizní seriál Hříšní lidé města pražského i z něj vzešlé celovečerní filmy, které ozdobili hereckými výkony Jaroslav Marvan, František Filipovský, Josef Vinklář a další herečtí velikáni, ovšem také jistě písničky Zdeňka Lišky a Vladimíra Síse (Kočka ze Záběhlic a Šáhla jsem mu na zoubek), které účinně navozovaly atmosféru doby a zejména specifického prostředí pražské galérky. Jejich skvělou interpretkou byla Věra Nerušilová.

Věra Nerušilová, která byla v minulosti členkou i Spirituál kvintetu, je bezpochyby jednou z nejlepších žijících českých zpěvaček. A na nedostatek práce si nemůže rozhodně stěžovat ani ve vyšším věku. Pravidelně hraje v Divadle Na Fidlovačce – vedle jiných aktivit.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.