Zorbing. Smrt čeká pod kopcem

Velká zorbingová koule valící se z kopce je příslibem adrenalinového zážitku nejen pro ty, kteří se uvnitř dají připoutat, ale i pro ostatní spolužáky. Tak to mělo být. Ale nakonec to byl pro třídu deváťáků jeden z nejhorších okamžiků v životě. Na soudním znalci z oboru biomechaniky bylo vypočítat, jestli k tragédii muselo dojít… Místo, čas i jména hlavních aktérů v tomto případu byly změněny.

Autorka projektu: Bronislava Janečková
Účinkují: Martin Myšička, Marie Žáková, Jan Vondráček, Michal Zelenka, Aleš Procházka, Igor Bareš, Marie Luisa Marešová, Matěj Převrátil, Dana Černá
Napsala: Tereza Vojtová
Zvukový design: Petr Šplíchal
Režie: Dimitrij Dudík
Premiéra: 19. 12. 2018

Nedaleko Karlovic na Bruntálsku se 5. června 2010 konalo adrenalinové odpoledne se zorbingem, který měl být vyvrcholením školního výletu 9. třídy jesenické základní školy. Zorbing organizovala agentura Via Adventures.

Zcela nová koule pro dva slibovala nezapomenutelný adrenalinový zážitek. Pracovníci agentury natáhli mezi dva stromy pod kopcem síť, která měla po 25 metrech z kopce se valící kouli zadržet.

Na první pohled zchátralá síť z fotbalové branky o rozměrech 9,5 na 2,4 metru byla natažena mezi dva vzrostlé smrky vzdálené od sebe necelých 14 metrů. Byla uchycena horolezeckými lany – spodní úvazy ve výšce 1 a horní ve výšce 3,3 a 3,5 metru.

Smrtící jízda

K první jízdě se odhodlal třídní učitel, který chtěl nejprve na vlastní kůži prověřit bezpečnost dráhy. Protože byla ale koule pro dvě osoby, nechal se přemluvit a dovolil jednomu s žáků, aby se k němu přidal. Dvouapůlmetrová koule i s posádkou tak celkem vážila 212,4 kilogramu.

Koule se na dráze o sklonu asi 27 stupňů rozeběhla závratnou rychlostí, protrhla síť a pokračovala dál dolů z kopce. Nabírala dál rychlost a nekontrolovatelně skákala ze srázu. Bylo jasné, že tohle nemůže skončit dobře. Zastavil ji až po dalších 200 metrech náraz do smrku, o který se protrhla.

Šestačtyřicetiletý třídní učitel Stanislav Hudeček byl na místě mrtvý, patnáctiletého Matěje Stehlíka vrtulník letecké záchranné služby převezl s těžkým zraněním do nemocnice. Byl při vědomí, ale měl poranění břicha, hrudníku a nejspíše i nějaké zlomeniny.

Zorbing bez záruky

Vyšetřovatelé oslovili profesora Jiřího Strause, odborníka na biomechaniku, aby vypracoval k případu znalecký posudek. Z počítačové simulace vyplynulo, že zorb se ze svahu valil s počátečním zrychlením 3 m/s2 a těsně předtím, než se dotkl sítě, měl minimální nárazovou rychlost 37 km/h. Při nárazu působila koule na síť minimální silou 10 tisíc newtonů, což zákonitě vedlo k jejímu protržení.

Rychlost koule se dál postupně zvyšovala až na 90 km/h. Těsně před nárazem do stromu ji zbrzdily křoviny a nízké stromky na okraji lesa asi na 50 nebo 60 km/h.

Při vyšetřování se zjistilo, že zážitková agentura Via Adventures neměla se zorbingem žádné zkušenosti. Podcenili nejen hmotnost koule s pasažéry, ale i sklon svahu, který měl být maximálně 10 až 15 procent. Navíc za sítí by pro dojezd koule měla být alespoň padesátimetrová volná plocha či protisvah.

Bez pravidel, bez trestu

Kriminalisté se rozhodli obvinění postavit na ublížení na zdraví s následkem smrti z nedbalosti. Hrozilo jim až pět let vězení. Oba přiznávali, že se zorbingem neměli zkušenosti, celkově akci podcenili a byli ochotni přijmout trest. Soudce však dospěl k závěru, že obžalovaní neporušili žádnou důležitou povinnost, protože neexistuje oficiální předpis, podle kterého by se provozovatelé takové atrakce měli řídit. Nakonec oba vyvázli s roční podmínkou a tříletým zákazem provozovat jakékoli atrakce.

autoři: Tereza Vojtová , and
Spustit audio