Zoo Hluboká zvelebuje domov jeřábům, jezevcům a psounům. Novými obyvateli budou jeleni sika

2. prosinec 2019 15:07

Zoo Hluboká chystá překvapení pro zvířata i návštěvníky. Vylepšuje některé výběhy a jeden připravuje pro stádo siky vietnamského. Tato zvířata návštěvníci v zahradě ještě neviděli.

Příjemnější domov dostanou jeřábi popelaví. „Budeme jim tam dělat mokřadní část, výběh bude částečně podmáčený. Zatím jsme dovezli trochu země, zasadili ostřice, na část výběhu budeme pokládat nový trávník a rákosí, aby to vypadalo jako u rybníka,“ popisuje zooložka Markéta Jariabková.

Dále se úpravy týkají výběhů pro jezevce a psouny prériové. „Opevnění výběhu psounů nebylo už v takovém stavu, aby vydrželo, dřevěné sloupky hnily. Dávají se tam kovové sloupky, nová skla. Až se psouni probudí, budou překvapeni, že mají nový výhled,“ říká zooložka.

Čtěte také

Zoo Hluboká navíc získá i úplně nový druh zvířete. Nastěhuje ho do výběhu, kde dřív bydleli mufloni. „Bude to samčí skupina jelenů sika vietnamský. Tento druh je velice vzácný, protože v přírodě mu hrozí vyhynutí,“ prozrazuje Markéta Jariabková.

Také v zoologických zahradách žije poměrně málo těchto jelenů. „My tady vytvoříme samčí skupinu, která bude čítat tři až čtyři jedince. Budou zdrojem genetického materiálu, pomůžeme tak programu na zachování druhu,“ dodává Markéta Jariabková. Hlubocká zoo předpokládá, že siky vietnamské získá do konce letošního roku.

Spustit audio

Související