ZOO Dvůr Králové podporuje záměr USA zničit zabavenou slonovinu!

14. listopad 2013

Ve čtvrtek 14. listopadu Spojené státy americké zničí svoje zásoby nelegální slonoviny. ZOO Dvůr Králové velice oceňuje rozhodnutí prezidenta Baracka Obamy výrazně se zapojit do snah o potírání nelegálního obchodu s volně žijícími druhy.

Zoo připravuje podobný krok a v příštích měsících se chystá zničit svoje zásoby nosorožčí rohoviny. Plán ZOO Dvůr Králové na konci října posvětilo představenstvo zahrady.

Logo

„Zásoby slonoviny i rohoviny už byly v minulosti zničeny vícekrát, naposledy to udělaly letos v červnu Filipíny. Teď je to však poprvé, kdy se k tomu odhodlala opravdu světová velmoc,“ uvedl ředitel ZOO Dvůr Králové Přemysl Rabas a dodal: „Vůbec poprvé spálila přibližně 12 tun slonoviny Keňa v roce 1989. Tehdejšímu řediteli keňské organizace na ochranu divoké přírody Richardu Leakeymu tento akt pomohl ovlivnit celosvětové veřejné mínění natolik, že dosáhl zákazu obchodu se slonovinou a rohovinou. V důsledku snížené poptávky se pak výrazně snížilo i pytlačení afrických zvířat a jejich stavy začaly znovu růst.“

Logo

„V posledních letech se však poptávka začala zase zvyšovat. Vinu na tom má jak cílené vytváření trhu a rozšiřování nepravdivých zpráv o léčivých vlastnostech rohoviny ze strany kriminálních gangů, tak jednorázové povolení obchodu se slonovinou,“ řekl Rabas. Zásadní pro záchranu nosorožců a slonů je tak ovlivnění poptávky v konzumentských zemích, zejména ve východní Asii.

Spojené státy doufají, že jejich příkladu budou následovat i další země a budou se podílet na oslabení trhu s nelegálními zvířecími produkty.

„Jako jeden z největších chovatelů afrických zvířat mimo Afriku pokládáme za svou morální povinnost pomáhat ochraně zvířat i přímo v místě jejich původního výskytu. Vítáme proto každý pokus o potírání poptávky v konzumentských zemích,“ řekl Přemysl Rabas.


Podrobnosti ohledně záměru zničit své zásoby nosorožčí rohoviny ZOO Dvůr Králové zveřejní v příštích měsících.


Zvětšit mapu
autor: JMys
Spustit audio