Zóny placeného stání se v Budějovicích rozšíří od 1. listopadu

26. září 2017

Nové parkovací zóny v Českých Budějovicích začnou platit od 1. listopadu. Systém bude trvale fungovat od 1. ledna příštího roku. Největší změnou je zpoplatnění stání na Pražském předměstí.

V listopadu a prosinci budou mít lidé možnost přihlásit své vozy v dotčených částech města. Podle náměstka českobudějovického primátora Františka Konečného mohou obyvatelé vše vyřídit elektronicky.

„Jsme první v republice, kde občan nebo podnikatel nebude muset jít na úřad a vše si může vyřídit elektronicky přes webový portál. Vyplní si žádost, zaplatí příslušné parkovné a přijde mu zpráva, že má oprávnění. To samé, kdyby chtěl udělat změnu, třeba změnit registrační značku vozu,“ uvedl.

Systém počítá se třemi zónami různých cenových kategorií. Nově se má platit na Pražském předměstí, konkrétně jde o blok mezi ulicemi Pražská, Nádražní a Rudolfovská. Radní rozhodli, že obyvatelé budou mít předplatné rezidentní karty, dojíždějící budou platit po hodinách.

Radnice si od toho slibuje zlepšení parkovacích podmínek pro trvalé obyvatele Českých Budějovic. Buduje se také odstavné parkoviště na konci Jírovcovy ulice.

Zóny placeného stání v Českých Budějovicích od září 2017

Ze záchytného parkoviště bude do centra města jezdit městská hromadná doprava, a to po letech i přímo na náměstí Přemysla Otakara II.

V budoucnosti mají takto jezdit dva spoje s rozšířenou trasou. „Linky budou jezdit z Jírovcovy ulice po deseti minutách na náměstí. Pokračovat budou k nádraží a tam se rozdělí, jedna pojede k nemocnici a druhá do Mladého,“ doplnil ředitel českobudějovického dopravního podniku Slavoj Dolejš.

autoři: Martin Pokorný , mvo
Spustit audio