Zní tam poezie a revizor nechodí. Literární autobus brázdí Budějovice během festivalu Literatura žije

24. duben 2023

S láskou ke knížkám a k literatuře v ulicích města. Tak zní podtitul festivalu Literatura žije, který se od 26. do 29. dubna 2023 odehraje v jihočeské metropoli. „Musím říct, že tento jedenáctý ročník je opravdu výživný. Bude to nejkošatější program, největší festival, jaký jsme dosud uspořádali,“ říká za organizátory Miroslav Boček, jihočeský učitel, autor a spolupořadatel kulturních akcí.

Projektů spojených s letošním festivalem Literatura žije je celá řada. „Míří na různé cílové skupiny. Spojili jsme síly i s Cechem malých nakladatelů, a tak vedle tradičních akcí, jako jsou festivalový stan na náměstí, autorská čtení, divadla a koncerty, bude tentokrát součástí i festival malých nakladatelů,“ doplňuje Miroslav Boček.

Miroslav Boček a Šimon Leitgeb, organizátoři festivalu Literatura žije v Českých Budějovicích

Takzvaný Bookfest, který letos tak trochu nahradí absentující táborský Tabook, se uskuteční v sobotu 29. dubna v kulturním prostoru Žižkárna na Žižkově třídě a bude podle Miroslava Bočka celodenní a komponovaný. „Když tam přijde rodina s dětmi, tak si každý najde své. Ať už to bude stánek s knihami, setkání s autory jako je Jáchym Topol nebo Petr Hruška, muzika – třeba v podání písničkářky Marjari, divadlo nebo pro děti výtvarné dílny a stavba knižního iglú,“ vyjmenovává.

„Už je to festival s velkým F,“ doplňuje ho kolega Šimon Leitgeb, „z dalších žánrů tam bude i slam poetry, mimo to jsme se rozhodli podpořit menšiny, a tak vystoupí například autoři z LGBTQ+ komunity jako například vysoce oceňovaný britský básník Dean Atta. V programu jsou i autorská čtení spousty dalších zahraničních autorů, což bych vypíchl, protože tím se náš festival odlišuje od jiných literárních festivalů v České republice.“

Slova ožijí na mnoha místech Českých Budějovic. „Snažíme se, aby festival nebyl uzavřený jenom v kavárnách a knihovnách, ale aby byl veřejný a dostal se do ulic,“ poznamenává Miroslav Boček.

Čtěte také

Počasím se prý organizátoři odradit nenechají. „Na náměstí Přemysla Otakara II. bude známý literární stan, kde budou lidé recyklovat knížky – to znamená, že kdo chce nějakou knihu darovat, může ji tam ještě ve středu přinést, jinak právě ve středu a ve čtvrtek si budou lidé moci vybrat knihu svého srdce a odnést si ji,“ popisuje Miroslav Boček.

Z centra festivalu, hlavního českobudějovického náměstí, bude ve čtvrtek startovat i tradiční Literární autobus. „Bude projíždět městem, a když do něj přistoupíte, uslyšíte poezii přímo od jejích místních i nemístných autorů. Živě vám zahrají muzikanti. A hlavně, je to MHD zadarmo, můžete se tak dostat do cílové destinace bez jízdenky. A revizoři tam, pokud vím, nechodí,“ usmívá se Miroslav Boček.

K dalším festivalovým místům budou patřit divadlo SUD v Hroznové ulici, divadelní kavárna Divoko v ulici Stejskalově, Wortnerův dům pod Černou věží. Alternativě se otevře klub Horká vana, poezie oživí jinak uspěchanou Lannovu třídu a festival se zastaví i v Českém rozhlase. Tady si ve středu popovídáte se soudobou českou detektivkářkou Petrou Klabouchovou.

Celý program festivalu najdete na webu literatura-zije.cz, sociálních sítích a v tištěné podobě v českobudějovických kavárnách, knihovnách a dalších kulturních institucích. Také si online můžete poslechnout rozhovor s organizátory Miroslavem Bočkem a Šimonem Leitgebem.

Spustit audio

Související