Změkčilá doba. Dnes už nelze říci blbci, že je blbec

7. únor 2018

Za první republiky časopis zvaný Gentleman nabádal: Dostane-li gentleman facku, musí ji vrátit. Dnes facku nevrátí, ale běží s takovou těžkou újmou k soudu, doufaje, že vysoudí pár tisíc.

Fandím pohotovým gentlemanům, kteří se jistě ještě stopově vyskytují. Pokud jde o vrácení facky, najdeme tyto vzácné muže spíš mezi prostomyslnými a spontánními chlapy, kterým zatím uniká, že jsou dnes vztahy sofistikované a prorostlé zbabělou korektností jako jejich břicha tukem.

Ti nevrací jen facky, ale i urážky. Jako pan Vzpurný, který vysvětlil: Já mám nervy jak lana, ale když mi řekl, že jsem blbec, bylo to, jako by mi je polil kyselinou sírovou.

Pokud venkovský borec urážku hned ručně nesmaže, posteskne si: Druhý den za mnou přišel soused a dal mně po tlamě. Jak já teď v těch Tuřanech vypadám? Nesplacená urážka chlapovi žere duši. Večer pak to tak i za něj vyřídí na obrazovce čtyři mušketýři či další chlapáci starých časů.

Někdy i dnešní muž urážku bezodkladně splatí a pak bezelstně vykládá: Byl jsem napadnut mnoha nadávkami, některým jsem dokonce ani nerozuměl. Pár jsem mu vrazil. U soudu se pak brání: Natloukl jsem mu proto, že to potřeboval. Svého jednání přesto lituji.

Věcí cti může být i nedůvěra odborníka. Už ale těžko nazvat gentlemanem maníka, který nepohmoždí protivníka za nezdvořilé chování k dámě, ale potluče chudáka neuznalého lékaře. U soudu byla odposlechnuta tato obrana a chabá omluva: Mrzí mě, že jsem způsobil lékaři takové pohmožděniny, trvám ale na tom, aby se všude zaneslo, že jsem ho napadl, až když mě nechtěl uznat a já kejchal.

Dnes už nelze říci blbci, že je blbec, hrozí vám, že budete popotahováni a právníci vám pustí žilou.

Dnes už nelze odpovědět na křiváctví a podraz fackou. Musíme být korektní, nedotknout se nikterak sebeúcty a hrdosti druhého, navzdory tomu, že jde někdy o paskřivce, který sebeúctou ani hrdostí nedisponuje.

Sám život ale není korektní a my nejsme andělé. Tolik na obranu facky, kvůli níž gentleman neběží k soudu, ale poctivě ji vrátí.


VĚRA NOSKOVÁ
Česká spisovatelka, novinářka, propagátorka vědy a kritického myšlení. Dětství prožila ve Strakonicích. Byla spoluzakladatelkou a po tři roky předsedkyní Českého klubu skeptiků Sisyfos a je členkou PEN klubu.

Osobnosti jihočeského kraje píší a čtou glosy pro Český rozhlas České Budějovice.
Jejich zamyšlení vysíláme každý všední den v 7.40 hodin, najdete je také v audioarchivu. Psané sloupky si můžete přečíst ZDE.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.