Zlodějíček. Příběh o mladém prodavačském učni, který musí udělat něco, co nikdy udělat nechtěl

5. únor 2023

Jednoho zimního dne v jednom maloměstském koloniálu se odehrává povídka Zlodějíček. Majiteli Valinovi tu vypomáhá malý zrzavý učedník Pepíček. Ten pochází z chudé rodiny, a tak šel do učení právě do konzumu. A jednou je nucen udělat něco, co nikdy udělat nechtěl…

Čte: Jaromír Meduna
Připravil: Jiří Vondráček
Napsal: Jaroslav Havlíček
Dramaturgie: Petr Turek
Zvukový mistr: Milan Křivohlavý
Režie: Vladimír Rusko
Natočeno: v roce 2015

Povídku Zlodějíček napsal český spisovatel Jaroslav Havlíček. Vyšla například v roce 1954 v souboru Vzdoropohádky. Rozhlasová verze vznikla v roce 2015, text načetl Jaromír Meduna.

„Je nadosmrti poznamenán. Lidé si o něm budou vypravovat, prstem si na něj ukazovat. A až všichni odejdou, Valina se mu strašlivě pomstí. Nikdo se nemstí tak krutě a tvrdě jako ten, který sám mnoho nemá, který sám balancuje nad propastí úpadku. Pepíček to tušil a dočkal se.“

Jaroslav Havlíček

Jaroslav Havlíček se narodil roku 1896 v Jilemnici. Podkrkonošské maloměsto, kde do svých třinácti let žil a kam se i později pravidelně vracel na prázdniny a dovolené, pro něj bylo při psaní velkým zdrojem inspirace. Tam, kde si všichni vidí do talíře, vidí si i do někdy dost složitých rodinných a sousedských vztahů.

Jaroslav Havlíček

Do literárního světa vstoupil Jaroslav Havlíček, skvělý vypravěč, který se chtěl původně věnovat výtvarnému umění, ale rodiče mu studium na IMPRUM zakázali, básněmi otištěnými v roce 1924. První prozaický text Máňa, což jsou vzpomínky na dospívání v Jilemnici, vydává o rok později. Povídky časopisecky publikuje od konce dvacátých let.

První román publikuje až ve svých devětatřiceti letech v roce 1935. Jsou to Vyprahlé touhy, známé dnes pod názvem Petrolejové lampy, zřejmě jeho nejznámější román o nepříliš atraktivní Štěpánce a jejím nevydařeném manželství s opileckým bratrancem. V roce 1971 podle něj natočil režisér Juraj Herz skvělý stejnojmenný film v hlavních rolích s Ivou Janžurovou a Petrem Čepkem.

V poměrně rychlém sledu následují romány Neviditelný, Ta třetí a Helimadoe. Jaroslav Havlíček byl také skvělým povídkářem. Psal povídky o dětství stráveném v Jilemnici, příběhy o lásce, povídky fantaskní i detektivní.

Zemřel v dubnu 1943 v Praze, pravděpodobně na zápal plic, bylo mu 47 let. Pohřben je v rodné Jilemnici.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.