„Zločin se nestal, vyšetřování pokračuje.“ Skutečné hlášky z vyšetřovacích spisů

Kam se hrabe Policejní akademie. Silvestrovský speciál Historie českého zločinu.

„Když se odmyslí skutková podstata činu, je to spíš pro zasmání,“ říká Marcela Machutová, ředitelka Muzea Policie ČR. Z pozice své funkce se léta probírá starými policejními spisy, které dál zpracovává. Pro fanoušky Historie českého zločinu vybrala ty nejkurióznější kousky. Vy z nich teď můžete vybrat tu skutečně nejoriginálnější. Hlasujte!

Jak vůbec policisté sami vnímají vtipy o policajtech? Asi vás překvapí, že nejvíc takových vtipů vymyslel právě inspektor Jan Arnošt Klicpera. Obrovský fenomén kriminalistiky, patron poctivých četníků a policajtů, vynálezce a objevitel několika detektivních pomůcek.

Š. s. Jan Arnošt Klicpera

Byl to právě on, kdo poprvé přišel s policejní čtyřdílkou, kdo sestrojil předváděcí lyže, první elektrický paralyzér, úplatkoměr nebo světelnou maxilupu pro hledání stop za tmy. I génius Jára Cimrman před ním bledl závistí. „Je to vidět na Vyšetřování ztráty třídní knihy. Tam Cimrman totálně pohořel,“ říká Radek Galaš, správce sbírek Muzea Policie ČR a objevitel spisů J. A. Klicpery.

Záhadu se ztracenou třídní knihou by prý Klicpera okamžitě vyřešil použitím svého prdoměru. „Protože pachatel na místě činu zpravidla zanechá prd, stačí ho jen odebrat a pak identifikovat,“ vysvětluje Galaš.

Logo

Podle něj byl Klicpera i mistrem infiltrace. A to ho vlastně s Cimrmanem spojuje. Na mnoha policejních služebnách totiž budoval fundus maskovacích oděvů, líčidel, paruk a vousů. Ví se taky, že měl 12 dětí a že byl absolventem kurzu holubářů a kurzu spojařů.

Galašem zmiňovaná hra Vyšetřování ztráty třídní knihy není jediným případem, kdy český génius vstoupil na pole kriminalistiky. Originální vyšetřovací techniky představil i ve hře Vražda v salónním kupé. Zde už na klasickém schématu detektiv-pomocník alias inspektor Trachta a policejní praktikant Hlaváček. O Cimrmanově kriminální a kriminalistické kariéře vás poučí i přednáška před samotnou hrou.

Pátrejte sami!

Jestli se o osobě inspektora Jana Arnošta Klicpery a jeho vynálezech chcete dozvědět víc, pátrejte sami. Po webu Historie českého zločinu roztrousil celkem 4 stopy. Jsou dobře ukryté. V hantýrce počítačových nadšenců se jim říká easter eggs, velikonoční vajíčka. V našem případě by ale jedna stopa měla blíž spíš k Velikonočním ostrovům...

Zpět na: časovou osu a mapu Historie českého zločinu

autoři: Bronislava Janečková , rota , Tereza Vojtová
Spustit audio

Související