Zkuste fermentovanou kaši, vaše střeva vám poděkují, radí odbornice na výživu

12. květen 2021

Mikrobioložka a odbornice na výživu Ivana Stenzlová ve své knize Šance pro ženu 40+, kterou vydalo nakladatelství Smart Press, radí, jak vyladit svou váhu, výživu a zdraví. Propojuje tak západní a východní medicínu a nabízí i recepty podle pěti elementů.

„Mojí nejoblíbenější snídaní vůbec je fermentovaná kaše. Je vhodná pro všechna roční období,“ říká. Důležitá je podle ní právě fermentace ovesných vloček, díky níž je kaše bezpečná pro naše střeva.

Suroviny na kaši podle Ivany Stenzlové

A jak na to? Ovesné vločky s chia semínky nasypeme do skleněné nebo keramické misky a přelijeme dvojnásobným množstvím vody. Přidáme probiotika, zamícháme a zakryjeme papírovou utěrkou. Necháme fermentovat 24 hodin při pokojové teplotě, tedy od rána do rána. Večer si pak namočíme slunečnicová semínka se špetkou soli a v další misce nejrůznější ořechy, rovněž s trochou soli.

„Ráno se můžeme pustit do kaše. Do malého hrnce se silnějším dnem dáme asi 4 lžíce vody, přidáme obsah misky s namočenými vločkami a nakvašená obilná zrna,“ popisuje Ivana Stenzlová. Připomíná, že je důležité kaši nevařit, ale pouze zhruba sedm minut prohřívat při 60 stupních Celsia.

V pořadu Dámská jízda pak Ivana Stenzlová prozrazuje, jak se k pětielementové kuchyni dostala. Dále pořad přináší rozhovor s Tomášem Novým o tom, proč bychom měli do svého jídelníčku zařadit chilli papričky, a nechybí ani tipy z lunárního kalendáře pro dobrou pohodu.

Spustit audio

Související