Zkrachovalá SPG Czech Kaplice dluží zaměstnancům více než devět milionů

1. březen 2012

Zhruba dvacítka bývalých zaměstnanců společnosti SPG Czech Kaplice, která je v konkurzu, se ve středu vydala do Českých Budějovic za insolvenčním správcem Jiřím Švihlou.

Blíží se totiž termín, do kterého musí na úřad práce doručit žádosti o výplatu dlužných mezd. Podklady zaslané v lednu byly totiž s chybami. V kanceláři insolvenčního správce byli ujištěni, že vše už bude probíhat hladce a pro doklady si mohou dojít hned do kanceláře účetní.

„Jsou zde lidé, kteří potřebují potvrzení od pana doktora Švihly o tom, že jsou nezaměstnaní, aby jim úřad práce mohl přiznat podporu,“ uvedl předseda odborové organizace kováků Jiří Řihout s tím, že takové případy by měly být vyřizovány přednostně.

Ani ti, kteří práci sehnali, nebyli včera příliš spokojeni. Mají za několik měsíců nezaměstnanosti finanční deficit, dluhy u rodičů a známých nebo nesplacené hypotéky.

„Tolik mi nevadilo, že nemám příjem, ale mrzí mě hlavně ten přístup, vlastně spíše nepřístup,“ dívá se na věc z jiného úhlu jeden ze zaměstnanců ztroskotané společnosti.

Dohromady by mělo být zaměstnancům firmy ještě vyplaceno více než devět milionů dvě stě tisíc korun. Podle insolvenčního správce Jiřího Švihly je částka vysoká také proto, že podle kolektivní smlouvy mají někteří dostat odstupné ve výši až šesti platů.

„Abych jako správce uspokojil všechny pohledávky, na to mi majetková podstata stačit nebude. Na druhou stranu bylo uděláno hodně práce co se týče vymáhání pohledávek. Provádím oceňování strojů a zásob z nedokončené výroby, abych je mohl kvalitně prodat. Očekávám, že do července by věc mohla být vyřešena,“ dal příslib Švihla.

Od úřadu práce mohou dostat bývalí zaměstnanci firmy SPG Czech Kaplice částku, která je omezena. Bude to maximálně několik desítek tisíc korun.

Spustit audio