Život v Boršově nad Vltavou zachycuje nejen kronika, ale také kniha nových občánků a fotoalba

10. červenec 2021

V obecní knihovně v Boršově nad Vltavou se nad kronikou sklání Romana Rýcová. Coby knihovnice a místostarostka se ujala vedení kroniky na podzim roku 2020. Obrací stránky se zápisy své předchůdkyně.

„Tak to musí být, na stránce tužkou narýsovaný rámeček, do kterého se perem píše text,“ ukazuje úhledně provedené záznamy předchozí kronikářky.

Romana Rýcová se zastavuje u zmínek o staré škole, kde dříve sídlila obecní knihovna. „V současné době je před rekonstrukcí a budou v ní obecní byty pro seniory,“ dodává.

Činorodost přesahující základní funkce knihovny dokládá zápis z roku 2017. „Naše knihovna již není pouze místem, kde je množné půjčit si knížku, ale stala se také místem setkávání všech generací, místem pro pořádání různých akcí po celý rok. Do druhého roku zde také vstoupila boršovská univerzita nejen pro třetí generaci. Také maminky s dětmi si sem stále častěji nacházejí cestu. Naše knihovna tak zaujímá významné kulturně-společenské centrum naší obce,“ čte kronikářka.

Jiný zápis připomíná, že od roku 2015 Boršov nad Vltavou uděluje Cenu obce významnému občanu, který se zasloužil o její rozvoj. „První ji získal František Čerkl, který byl jednak starostou Boršova a jednak se velmi zasloužil o chod zdejší obce baráčníků. V roce 2016 byla Cena obce udělena Adolfu Beníškovi především za obnovu křížků a Božích muk v okolí Boršova nad Vltavou, ale také za mnoho dalších záslužných činností, které pro naši obec obětavě dělá,“ cituje z kroniky Romana Rýcová.

V zápisu za rok 2016 se lze dočíst i to, že zdejší knihovna byla vyhlášena první jihočeskou knihovnou roku s postupem do celostátního kola, kde obsadila druhé místo, a že obec v soutěži Vesnice roku získala druhé místo, přičemž Boršov nad Vltavou dosáhl prvního místa ve třídění odpadů v českobudějovickém okrese.

Vítání občánků

Kronikářka dále představí knihu, která se podobá kronice, knihu Vítání občánků. Každému novému občánkovi Boršova nad Vltavou je v ní věnována stránka. V horní části je fotografie rodičů s děťátkem, pak se velkým písmem píše jeho jméno.

„Kluci modře, holky červeně. A níže rodiče podepisují závazek, že si uvědomují odpovědnost za řádnou výchovu svého dítěte a že učiní vše, aby z něj vychovali řádného občana naší vlasti. Potom se podepíší také svědci: babičky, dědečkové nebo sourozenci. Ti, pokud ještě psát neumí, udělají nějakou značku,“ s humorem Romana Rýcová upozorňuje na šišaté kolečko během svého vyprávění o těchto slavnostních chvílích pro rodinu i pro obec.

Rok v Boršově nad Vltavou

Důkladně prohlížíme fotoalbum staršího data, které doplňuje zápisy v kronice, do níž se fotografie nemají vlepovat. „Tady jsou obrázky z významných událostí v obci. V podstatě zachycují rok v Boršově, který většinou začíná Tříkrálovou sbírkou. Jak ukazují tyhle fotky, velmi oblíbené jsou u nás trhy, protože nabízejí vyhledávané lokální potraviny,“ komentuje snímky Romana Rýcová při obracení listů fotoalba.

Nad fotografiemi se zabijačkou a nad jednou, na které na stromě rostou jitrnice, vysvětlí, že patří k masopustu v obci. „V naší místní části Zahorčice je masopust vyhlášený. Každoročně se přijíždějí podívat i lidi z Českých Budějovic,“ říká kronikářka. A ke konci roku jsou fotografie, které dokumentují adventní programy.

autor: Petr Kronika
Spustit audio

Související