ŽIVĚ Z ODTAJNĚNÉHO MÍSTA: Cesta okolo Česka zamířila do malebného města Telč

6. srpen 2022

Dalším přímým přenosem jsme vás zavedli do Telče, které leží na Vysočině a natáčely se tu pohádky. V samém centru najdete tři velké rybníky.

Město je oblíbenou lokací českých i zahraničních filmařů. Byly zde natáčeny např. pohádky Jak se budí princezny nebo Z pekla štěstí. Jeho historické jádro je cennou městskou památkovou rezervací zapsanou na Seznam světového kulturního dědictví UNESCO. V létě se tu pravidelně koná kulturní hudební festival, který patří k nejstarším hudebním festivalům v Česku. Přesně to byly indicie, které jsme vám každý všední den v letním projektu Cesta okolo Česka ve vysílání v 9:45 napovídali. V sobotu jsme byli v Telči.

Pavel Kudrna si pozval k mikrofonu starostu Telče Vladimíra Brtníka, kastelána zámku Telč Bohumila Norka, pořadatele festivalu Prázdniny v Telči Vojtu Koláře, Petra Macha z Infocentra, který poodkryl podzemí Telče a Aleše Wimmera z Muzea techniky. Poslechněte si v záznamu pořadu.

autoři: Pavel Kudrna , djo
Spustit audio

O soutěži

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.