Zimní stadion v Táboře definitivně ukončil sezónu, správci začali rozpouštět led. Nejpozději do poloviny února tam vznikne očkovací centrum

21. leden 2021 17:47

Okresní města připravují vakcinační centra proti Covidu-19. V Táboře vznikne na ploše zimního stadionu.

Pokud bude dostatek vakcín, zdravotníci v něm denně naočkují kolem tisícovky lidí:

„Dva dny bylo nutné led seřezávat, což je běžný postup, tak, aby to rozpouštění bylo co nejmenší vrstvy, následně se odstaví chladící zařízení a led se pomalu samovolně rozpustí. Pak začneme čistit a rozpouštět plochu,“ vysvětluje Jan Benda, jednatel Tělovýchovných zařízení města Tábora.

Hned potom se může začít připravovat očkovací centrum. Podle starosty Štěpána Pavlíka je spočítáno, že by tu měly stát čtyři vakcinační jednotky.

„Počítali jsme, kolik potřebujeme pro celý táborský okres naočkovat denně lidí, aby to bylo co nejrychlejší,“ míní starosta.

Krajská vakcinační strategie počítá s modelem, že se denně proočkuje 6 až 7 tisíc lidí. Tábor by měl mít horní hranici 1116 lidí denně.

„Není větší zastřešená budova v Táboře, než je zimní stadion, tak jsme to nemohli vymyslet ani na jiném místě vzhledem k předpokládané kapacitě,“ míní Štěpán Pavlík. Do té doby, než se postaví vysokoprůtokové vakcinační centrum, zvládne Nemocnice Tábor očkování ve svém areálu. 

Celou reportáž Jana Kopřivy si poslechněte online, nebo si ji stáhněte do svých mobilů či počítačů k pozdějšímu poslechu.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio