Zimní saláty prospívají imunitě, trávení i spalování

Rodina cibulovitých v uskupení cibule, česnek, pórek je výkonnou jednotkou preventivní péče v každodenních soubojích s útočníky, kteří chtějí rozšířit lokální či celkové onemocnění našich maličkostí.

Ano tolik diskutovaná obranyschopnost našeho těla má v cibuli a spol. velké spojence. Ostatně určitě znáte nejeden návod kterak léčit nachlazení odvarem z cibule. Ovšem je daleko vhodnější nechat je působit preventivně, tedy strkat cibuli v různých obměnách do jídla neustále.

Bez povšimnutí nemohou zůstat pochopitelně ani roztodivné kořeny rostlin počínaje štíhlým křenem a konče bachratým celerem. Ano, už jsem o jejich veledůležitých funkcích ve vztahu k našim vnitřnostem mluvil v úvodu a mohl bych přidat celou řadu zdravotních profitů na téma kořenová zelenina.

Dalším silným kalibrem v tomto ohledu je v našich krajích kysané zelí. Mléčně kvašené zeleniny jsou na celém světě posvátným zdrojem zdraví a je prokázáno, že spolu s rybím tukem a droždím je kvašená zelenina vůbec nejúčinnějším pomocníkem pro naši imunitu.

Základní cibulový dresink
Nejenom v zimním období ale i během celého roku zle doporučit využití obyčejné cibule coby základu pro skvělé a bezesporu velice zdravé ochucení libovolného salátu.

Cibule

Stačí jen jemně nakrájenou cibuli osolit a následně metličkou v misce šlehat spolu s olejem, nejlépe olivovým, a to několik minut. Cibulka pustí šťávu a směs se zakalí a zahoustne. Pak už je jen na vás, kterak tento základ dochutíte dál.

Určitě doporučuji ocet a je jen na vašem uvážení, zda použijete jablečný, vinný, lihový nebo italské aceto balsamico. Každopádně po promíchání octa dresink ochutnejte a zvíte, že nepříjemná štiplavost cibule je ta tam. Můžete jen lehce pomlít pepřem a vmíchat dresink do libovolné směsi zeleniny. Nicméně k tomuto základu doporučuji přidat ještě několik komponentů a vykouzlit doslova do písmene báječné salátové kompozice.


Chuťové variace cibulového dresinku

Křenová
Cibulový základ doplňte čerstvě strouhaným nebo nakládaným křenem, trochou medu a hustou kysanou smetanou. Ideální na vařenou červenou řepu, či nudličky spařené zeleniny. Pokud přidáte ještě strouhaná jablka, můžete směs podávat k ovaru či opečené klobáse.

Italská
Už při šlehání nakrájené cibule v oleji přidejte pokrájené ančovičky – sardelky. Nemusí jich být mnoho neboť jejich chuť i vůně je velmi výrazná. Spolu s vinným octem pak přidejte posekané kapary a chcete-li i kousky sušených rajčat.
Nezapomeňte nakonec vše pomlít pepřem a můžete přidat i maličko čili omáčky. Ale opravdu jen maličko.

Francouzská
Spolu s octem přidejte do základního dresinku hořčici. Záleží na vás, zda to bude ostrá dijonského typu nebo hrubozrnná nasládlá hořčice. Určitě ji však lehce zjemněte lžící medu. Opět trochu čerstvě mletého pepře, a pokud chcete dresink zesílit, pak zašlehejte jeden nebo dva vařené vaječné žloutky.

Česneková
Syrový česnek prolisujte nebo jemně nasekejte a nejprve ho kratičce zpěňte v pánvi na olivovém oleji. Můžete přidat i špetku mletého kmínu. Teprve potom ho šlehejte spolu cibulí a solí v misce. Díky krátké tepelné úpravě bude česnek v dresinku jemný. Ocet doporučuji bylinkový, a pokud chcete ostřejší variantu, pak spolu s česnekem zapěňte v tuku i kousky chilli papričky. Lze použít i chilli olej. Tuto ostřejší variantu dresinku doporučuji k salátů z opečené zeleniny, třeba směsi paprik a cibule. Stejně dobře směsí cibule a česneku šlehaného se solí v oleji ochutíte libovolný dip, tedy studenou omáčku na bázi mléka. Přesněji na základu hustého jogurtu, kysané smetany ale i tvarohu či taveného sýra.

Česnek

Jarní
Do cibulového základu zamíchejte jemně nakrájené ředkvičky, posekanou rukolu, řeřichu nebo jiné bylinky a vše okyselte citronovou nebo limetkovou šťávou. Skvělé na jemnější, listové saláty a podobně.

Vařený dresink
V naší zemi asi nejoblíbenější příchuť salátu je sladkokyselá. Právě proto je nejsnazší připravit si velmi universální dresink. Stačí v rendlíku svařit půl kila krupicového cukru a půl litru obyčejného lihového octa a přidat k tomu lžíci soli. Při převařování raději trochu odvětrat v kuchyni, neb je to opravdu síla. Prochladlý dresink slijte do lahve a podle libosti s ním dochucujte zprudka opečenou zeleninu, spařenou kořenovou zeleninu, jogurtový i jiný dresink. Věřte mi, je to skvělý pomocník a stačí ho opravdu jen trochu.

Blanšírované kořínky
Je prokázáno, že krátce spařená kořenová zelenina je snadno stravitelná a pro naše tělo velmi bohatá. Myslím, že nudličky či plátky pošírované či v páře upravené zeleniny jsou nedoceněným zdrojem pro tvorbu nejenom zimních salátů. Zkuste je přichutit svařeným octem a cukrem, přidat opražená semínka a trochu oleje. Budou výborné i v salátu z uzených ryb nebo ve směsi s opečenými bramborami a solidní dávkou pokrájené cibulové nati.

Salát z kořenů
Potřebujete 200 gramů mrkve, 200 gramů celeru, 100 gramů pórku, 250 gramů červené řepy, olivový olej, sůl, třtinový cukr a ocet. Červenou řepu vařte do měkka, zchlaďte a oloupejte. Očištěnou mrkev a celer nakrájejte na stejnoměrné plátky nebo nudličky a spařte je vroucí vodou, poté slijte a prochlaďte.

Kořenová zelenina, řepa

V rendlíku svařte trochu octa s cukrem (přibližně v poměru 1 : 1). Do vychladlého sladkokyselého základu přidejte trochu soli a olivového oleje a touto zálivkou pak ochuťte spařenou kořenovou zeleninu i plátky nakrájené červené řepy. Podávejte přizdobené krátce spařeným pórkem. Pokud k tomuto salátu dodáte trochu sýra, například balkánského a opečené bagetky dopřejete si skvělou a velmi zdravou večeři. Případně ozdobte vše ještě kysanou smetanou s nakládaným křenem.

Valašský salát
Kysané zelí a spařená pohanka jsou základem této lahůdky. Je na vašem rozhodnutí zda směs doplníte nitkami rozpečené slaniny či klobásy nebo raději přidáte rozpečené škvarečky.

Pohanku lámanku spařte dvojnásobným množstvím vroucí vody, osolte a nechte pod poklicí asi 15 minut stát. Mezitím překrájejte kysané zelí a vmíchejte do něho drobně nasekanou cibuli. Nejraději dávám červenou, protože je v salátu velmi dekorativní. Dále přidejte trochu cukru a oleje a také nechte proležet.

Pohanka

Spařenou pohanku trochu ochuťte, nejsnáze svařeným octem a cukrem a nechte zchladnout. Pro dokončení salátu si připravte rozpečenou slaninu či škvarky a těmi pak zdobte směs kysaného zelí a zchladlé spařené pohanky.

Pro otrlejší přidejte pálivou papričku, ale základ ze zelí a pohanky můžete doplnit libovolnými druhy nakládané zeleniny.

Asijský teplý salát
Hlávkové zelí nakrájejte na stejnoměrné proužky a krátce ho povařte v osolené vodě. Zelí má být jen lehce tepelně upravené, aby si zachovalo křehkost. Scezené nechte okapat. Na rozpáleném tuku osmahněte na větší kousky krájenou cibuli. Přidejte zelí a sterilované papriky nakrájené na drobnější kousky. Vzápětí přilijte trochu nálevu z paprik, zastříkněte sojovou omáčku a trochu chilli omáčky. Popřípadě můžete vše doplnit trochou rajčatového protlaku.

Podobně můžete namísto zelí použít také na hrubší nudle krájený pórek. Ten stačí jen spařit, tedy pouze přelít vroucí vodou.

autor: Petr Stupka
Spustit audio