Ať žijí švestky! Podpoří štíhlou linii a dodají neuvěřitelné množství B vitamínů

Švestka, ovoce

Tmavě fialové plody slivoně švestky patří k tradičním průvodcům podzimu. Pokud je toto období někdy spojováno s depresemi, pak vězte, že švestka může být skvělým spojencem proti nim!

Švestky totiž obsahují neuvěřitelné množství B vitamínů v účinné kombinaci. Jsou tím nejlepším stimulátorem pro metabolismus, pro dobré nervy, mentální svěžest, vnitřní energii a výkonnost, odolnost proti stresu. Pomohou tedy nejen zaměstnaným tatínkům a maminkám, ale také školákům, nemocným a seniorům.

Dobře známé jsou projímavé účinky švestek, jichž využívali i naši předci. Švestky obsahují mnoho vlákniny, kromě toho působí projímavě pravděpodobně i sorbitol - přírodní cukr, který je v ovoci také ve výjimečně velkém množství.

Při dietách se před švestkami varuje vzhledem k vyššímu obsahu cukru (tuto radu si berte k srdci zvláště u tradičních receptů na švestkové knedlíky či koláče), ale výzkumy zároveň potvrzují účinnost tohoto ovoce v boji proti nadváze. Pomáhá vyplavovat vodu z organismu a ve střevech váže nadbytečné tukové látky.

Švestky také obsahují kyselinu chlorogenovou, jejíž účinky se podobně jako u artyčoků a zelené kávy využívají na podporu štíhlé linie. Je nejvhodnější konzumovat švestky čerstvé, ale mimo sezonu se nemusíme zcela zříkat švestek sušených. Nedoslazovaná švestková povidla můžeme využít jako vhodné přírodní sladidlo.

Švestky je dobré konzumovat i při revmatismu, dně, ledvinových a jaterních nemocech a při chorobách krevního oběhu. Švestky obsahují kyselinu ursolovou, která zasahuje do buněčných informací, což může chránit proti některým formám rakoviny, zejména můžeme předpokládat výrazné snížení rizikových faktorů rakoviny tlustého střeva.

Ovoce navíc obsahuje vitamin K, draslík a železo, ale také stopové prvky jako měď a zinek. Můžeme se tedy jimi bezpečně vyzbrojit proti nastávajícímu chladnému období roku.

Dětský ranní pudink

Suroviny:
2 šálky sušených vypeckovaných švestek
1 ½ šálku pomerančové šťávy
1 lžička skořice
¼ lžičky muškátového oříšku
2 kelímky vanilkového jogurtu

Do středně velkého hrnce dejte švestky, pomerančovou šťávu, skořici a muškátový oříšek a na středním plameni přiveďte k varu. Sejměte z ohně, zakryjte a nechte stát alespoň 30 minut.

Rozmixujte ve dvou dávkách v mixéru. Pak jemně vmíchejte vanilkový jogurt a dobře rozmíchejte. Přendejte do šesti pudinkových misek. Zakryjte a chlaďte nejméně dvě hodiny nebo přes noc.


Švestkový projímavý džem

Švestka, ovoce

Suroviny:
140 gramů datlí bez pecek
140 gramů švestek
1 ½ šálku vařící vody

Datle a švestky nakrájejte na malé kousky. Přidávejte je k vařící vodě a vařte, dokud směs nezhoustne. Získáte tak asi 20 dávek o velikosti jedné polévkové lžíce.


Jáhlová kaše se švestkami

Suroviny na snídaňovou porci:
¼ šálku suchých jáhel
švestky čerstvé nebo suché
jablko
lžička másla
lžička medu
skořice

Jáhly můžeme namočit přes noc, ráno propláchneme a vodu slijeme, nebo je na půl hodiny zalijeme horkou vodou, necháme stát, poté propláchneme, přecedíme. Dáme je do menšího kastrolu a zalijeme asi dvojnásobným množstvím vody. Na středním plameni vedeme k varu pod pokličkou, přidáme špetku soli.

V průběhu vaření přidáme nastrouhané jablko a na kousky nakrájené švestky. Pokud jsou sušené švestky příliš tuhé na pokrájení, můžeme je také spařit horkou vodou. Když přidáme švestky na počátku vaření, rozvaří se a kaši zabarví. Pokud chceme zachovat výrazněji strukturu švestek, přidáme je později.

Vaříme do vstřebání tekutiny a změknutí jáhel 15až 20 minut. Kaši dochutíme lžičkou másla a lžičkou medu, posypeme skořicí.

Spustit audio

Související