Zhruba 100 tisíc lidí míří do Budějovic na výstavu Země živitelka

25. srpen 2017

Lesníci, rybáři, chovatelé, včelaři i ti, kteří chtějí například ušetřit za vytápění svých domovů, míří v těchto dnech na českobudějovické výstaviště. Ve čtvrtek začal 44. ročník agrosalonu Země živitelka. Podle odhadu pořadatelů si ho nenechá ujít až 100 tisíc lidí.

Brány českobudějovického výstaviště se otevřely ve čtvrtek ráno. „Já se těším na květiny, zvířátka a také potraviny. Manžel, jelikož je zemědělec a celá léta jezdil na traktoru a podobně, se těší na stroje. Takže my se rozdělíme, já půjdu s kamarádkou po tom, co se nám líbí, a chlapi půjdou po strojích,“ řekla jedna z prvních návštěvnic.

Další návštěvník Josef Bušta se zajímal o možnosti ekologického vytápění, zatímco jeho vnuci Adam a Vítek si prohlíželi hlavně o zemědělské stroje. „Vybíráme, jaké jsou prostě nejlepší. Hlavně když jsou kola větší než my, tak je to dobrý,“ vyprávěli.

44. ročník Země živitelky zahájil prezident republiky Miloš Zeman spolu se zástupci vlády a obou parlamentních komor. Delegaci na českobudějovickém výstavišti sledovaly stovky návštěvníků. Většina hostů ve svých projevech vyzvala spotřebitele ke kupování českých potravin.

Připojil se k nim také bývalý český prezident Václav Klaus i ministr zemědělství Marian Jurečka. Současný prezident Miloš Zeman ve svém projevu apeloval třeba na obnovu rybníků. „Před sto lety bylo v našich zemích třikrát víc rybníků než teď,“ připomněl.

Mezinárodní agrosalon Země živitelka potrvá do úterý 29. srpna. Vedle nejmodernější zemědělské techniky se tu prezentují i výrobci a prodejci potřeb pro myslivce, rybáře nebo včelaře. Letos poprvé se návštěvníci setkají i s nabídkou jihočeských zemědělských škol.

autoři: hoch , mvo
Spustit audio