Žháři v Holicích. Jeden z prvních případů vyřešený díky odposlechům

Jeden z prvních případů v historii českého zločinu vyřešený díky odposlechům je ukázkou skvělé detektivní práce. Vznikl podle něj i román.

Účinkují: Martin Zahálka, Ladislav Hampl, Karel Vlček, Jiří Knot, Igor Bareš, Tomáš Karger, Jan Cina
Scénář: Bronislava Janečková a Miloš Vaněček
Režie: Jaroslav Kodeš
Zvuk: Petr Šplíchal

Na jaře roku 1931 došlo k desítkám požárů v Holicích na Pardubicku a okolí. Brzy se zjistilo, že byly úmyslně zakládané. A navíc jen v domech s vysokou pojistkou. Vyplaceny byly statisíce korun. Když četníci posílili hlídky, žádné požáry nevznikaly. Jakmile se z ulic stáhli, požáry se objevily znovu.

Velitel místních četníků štábní strážmistr Kovařík proto požádal o pomoc Bezpečnostní oddělení kriminální policie v Praze. Do Holic přijel detektiv Jan Mrvík. Inkognito. Jako řezník Kubera se ubytoval v místním hostinci a pod záminkou výkupu selat v okolí tajně pátral po organizované skupině místních.

Metoda popsaná v románu

Svoje vyšetřovací metody Mrvík později popsal v románu Žháři (pod pseudonymem Marx). Podle všeho už tehdy použil odposlechy, které se většinou spojují až s pozdějšími roky. V románu je i scéna, jak Mrvík na půdě hospody odvrtal dírku pro odposlouchávací zařízení. Samotné jej ale už nepopisuje.

Četníci potřebovali podezřelé chytit přímo při činu. Na základě odposlechů tedy vytipovali domy, kde mělo dojít k dalším požárům, a pak šli prakticky najisto. Františka Hrdličku chytili doslova při činu, když chtěl zapálit hromadu slámy a dřevěných krámů naskládaných uprostřed sednice prázdného domu.

Světelná smyčka se stahuje

Stejná situace byla i v dalších dvou objektech. Vše proběhlo v tichu noci. Četníci kvůli tomu přerušili elektrické dráty obecního světla. Sedláci, kteří byli s Hrdličkou domluveni na pojistném podvodu, a teď se najednou nedočkali slibovaných požárů, se začali znepokojeně stahovat k místům činu.

Na to četníci čekali. Rozsvítili baterky a zatáhli smyčku. Všechny uvnitř světelného kruhu odvedli do obecní basy. Měli problém, aby se tam všichni vešli. Celkem totiž obvinili 33 lidí. Soud se konal v Chrudimi v lednu 1932.

Potrestali se sami

Za 40 požárů v Holicích bylo z trestného činu žhářství a pojistného podvodu odsouzeno celkem 19 lidí. S tresty odnětí svobody od dvou měsíců do dvou let. Sedláci se ale potrestali hlavně sami, protože majetek zničený požáry jim nikdo nenahradil. A peníze vyplacené na pojistném museli vrátit pojišťovně Slavia.

autoři: Bronislava Janečková , rota , Miloš Vaněček
Spustit audio

Související