Žena Českokrumlovska zvládá rodinu, práci a ještě něco navíc

21. leden 2018

Máme kolem sebe spoustu úžasných žen a měli bychom je ocenit. S touto myšlenkou vznikl projekt Žena Českokrumlovska, který se spojen s akcí Moda Fashion Day a dává jí další rozměr.

„Žena Českokrumlovska by měla být z regionu a kromě svojí rodiny a práce zvládat něco navíc, ať už je to v kultuře, v sociální oblasti nebo ve vzdělávání,“ vysvětluje za organizátory Hana Šustrová, která je také koordinátorkou mateřských center na jihu Čech.

Do loňského prvního ročníku přišlo osmnáct nominací. „Byla velká škála – věková, z různých míst, z různých oblastí, kde pracují. Bylo opravdu velmi těžké vybrat vítězku, přemýšleli jsme o tom několik hodin. Vybrali jsme pět žen do užší nominace a jsem ráda, že tím jsme na ně upozornili,“ dodává Hana Šustrová.

První Ženou Českokrumlovska se nakonec stala Jana Holcová. „Jana je velmi vřelá, lidská, má zásluhu na masopustu v Českém Krumlově, dělá s dětmi krásné masky, pod jejíma ruka se vzdělalo mnoho dětí a i rodiče na ní mají krásné vzpomínky,“ vysvětluje Hana Šustrová.

Jana Holcová říká, že vítězství pro ni bylo velkým překvapením „Já učím zcela obyčejně na základní umělecké škole výtvarný obor a ocenění v anketě jsem opravdu nečekala. Je to pro mě krásná zpětná vazba od rodičů, kteří mě nominovali. Je hezké, že vaši práci někdo oceňuje a především, že to jsou rodiče dětí, se kterými mohu pracovat,“ komentuje.

Organizátoři projektu nyní přijímají nominace pro druhé kolo. Lidé je mohou poslat do konce února na emailovou adresu hana.sustrova@sitprorodinu.cz, více informací je na webu Moda Fashion Day i města Český Krumlov.

Vznikla navíc již také Žena Českobudějovicka a Hana Šustrová doufá, že se projekt rozšíří do celých jižních Čech. „Myslím si, že pro každého je dobré, aby se porozhlédl po svém okolí, především po těch, kteří často nejsou vůbec vidět, ale jejich práce je velmi potřebná a zasahuje velké množství lidí, kteří si to ani neuvědomují,“ uzavírá.

Všechny články k pořadu Dámská jízda najdete ZDE.

Spustit audio