Zemřel Petr Turek, legenda jihočeské sportovní žurnalistiky

14. listopad 2020

Ve věku 86 let zemřel bývalý českobudějovický obránce a později novinář a publicista Petr Turek. V českobudějovickém A týmu hrál celkem 8 sezon, cca 130 mistrovských zápasů, v nichž vstřelil 15 gólů. Byl členem vítězného pohárového a zároveň postupového týmu v roce 1960. Po skončení kariéry se stal novinářem a byl vůbec prvním autorem knihy o klubové historii. Připomeňme si jej v pořadu Jihočeši.

Dříve narození o Petru Turkovi vědí, že to byl i ligový hokejista. Hrál nejdříve jako útočník a pak coby bek na přelomu 50. a 60. let v barvách Slavoje České Budějovice a také Tankisty Praha.

Jako píšící žurnalista si během několika desetiletí získal přízeň čtenářů, ale respekt i těch největších osobností českého ledního hokeje včetně Luďka Bukače nebo Františka Pospíšila.

Petr Turek se také zúčastnil řady světových hokejových šampionátů včetně toho památného přesně před 50 lety ve švédském Stockholmu.

„Bylo tenkrát před mým odjezdem do Stockholmu dohodnuto, že po návratu udělám několik desítek besed na školách. Jenže po našich slavných vítězstvích nad Sověty a po událostech v pražské pobočce Aeroflotu vše bylo jinak a žádné besedy se nekonaly. A pak nastoupila normalizace a načas skončilo cestování na Západ za hokejem i bez hokeje,“ vzpomíná.

Petr Turek, který je autorem cenné Knihy o jihočeském hokeji, měl hluboko v srdci České Budějovice, místo, kde se 21. července 1934 roky narodil.

Více si můžete poslechnout v online nahrávce z rozhlasového cyklu Jihočeši.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio