Zemřel Lubomír Koníř, který jako režisér připravil pro rozhlas mnoho pořadů

16. prosinec 2021

V úterý 14. prosince 2021 zemřel po dlouhé nemoci literární redaktor a rozhlasový režisér Lubomír Koníř. V archivu Českého rozhlasu zanechal dlouhou řadu kvalitních a úspěšných literárních a dramatických pořadů.

Lubomír Koníř spolupracoval s Českým rozhlasem od roku 2007. Pro českobudějovické studio pravidelně připravoval povídky, četby na pokračování nebo pohádky.

Spolupracoval především s herci Jihočeského divadla, ale zval do českobudějovického rozhlasového studia i herce pražské, byli mezi nimi Jiří Ornest, Jan Vlasák, Jaroslav Plesl, David Novotný, Přemysl Rut nebo Luděk Munzar.

Dále mimo jiné připravoval pořad Schůzky s literaturou Českého rozhlasu Vltava a přispíval do cyklu Osudy, v němž na svůj život vzpomínají významné osobnosti, nebo do cyklu Příběhy slavných Českého rozhlasu Dvojka. Pro různé stanice Českého rozhlasu zpracovával literární díla.

Mezi četby na pokračování natočené v režii Lubomíra Koníře patří Balada o pilotovi Jiřího Stránského, kterou načetl Luděk Munzar, Nebeští jezdci Filipa Jánského v podání Davida Novotného nebo Soudce z milosti Ivana Klímy v interpretaci Lenky Krčkové Šestákové a Jaroslava Plesla.

Režíroval také pětidílnou četbu Adventní kletba. Historickou detektivku spisovatele Vlastimila Vondrušky odvysílá Český rozhlas České Budějovice v pořadu Podvečerní čtení od pátku 17. prosince. Poslechnout si ji můžete i na webu.

„Rozhlas považuji za jedinečný a natolik unikátní, že mě nepřestává fascinovat. Učí nás (i já jsem posluchač) naslouchat, inspiruje a dovoluje nám vytvářet si v mysli ke slyšenému vše ostatní. Přináší nám příběhy, které od pradávna lidé ke svému životu potřebují. A to není vůbec málo,“ napsal kdysi do svého medailonku.

Lubomír Koníř se narodil v roce 1968 v Pelhřimově. Absolvoval gymnázium v Telči a magisterský obor na Jihočeské univerzitě. Mezi jeho záliby patřila hudba, hrál na piano a kytaru, i výtvarné umění, tvořil ve vlastním ateliéru.

Poslední rozloučení se uskuteční v sobotu 18. prosince od 13 hodin v obřadní síni v Horní Cerekvi.

Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka