Zemřel legendární vzpěrač Petr Pavlásek, který hned ve svém prvním závodě překonal sedmnáct rekordů

9. leden 2023

V 75 letech zemřel bývalý vzpěrač Petr Pavlásek. Jihočech z Týna nad Vltavou byl pětkrát mistrem Československa v hmotnostní kategorii nad 110 kilogramů. Dvakrát startoval na olympijských hrách, sedmkrát na mistrovství Evropy.

Petr Pavlásek byl první, kdo v Československu zdvihl 200 kilogramů v nadhozu, 500 kilogramů v trojboji a 400 kilogramů ve dvojboji. Byl také členem Síně slávy Českého svazu vzpírání.

Než přešel ke vzpírání, vrhal koulí a házel diskem. „Zranil jsem si ukazováček a kamarádi mi řekli, abych se s nimi šel podívat do tělocvičny, když nemůžu házet. Tam jsem zkusil vzpírání a už jsem u toho zůstal,“ vyprávěl.

I po konci úspěšné sportovní kariéry Petr Pavlásek nejraději vzpomínal na svůj úplně první vzpěračský závod. „To bylo v únoru 1967. Jako atlet a nevzpěrač jsem tam udělal asi sedmnáct juniorských rekordů,“ usmíval se.

Zakleté pro něj ale byly olympijské hry. V roce 1968 vypadl na poslední chvíli z nominace pro Mexiko. V Mnichově o čtyři roky později skončil šestý, přestože měl výkonnost na medaili. A v Montrealu v roce 1976 byl diskvalifikovaný. „Olympiády, to byl můj konec, nedařilo se,“ komentoval.

Rozhodnutí strávit velkou část života pod činkou ale Petr Pavlásek nikdy nelitoval. „U nás v rodině to nebylo zvykem, tam byli odjakživa zedníci. Já jsem byl jediný, kdo se trhnul a sportoval,“ dodával vzpěrač, který byl na svoji soutěžní tělesnou hmotností 150 až 160 kilogramů nebývale mrštný a rychlý.

autor: Kamil Jáša
Spustit audio

Související