Zemědělci kritizují prodej akcií Madety

2. březen 2004

Třetinový podíl v a.s. Madeta, který loni v prosinci koupily od Podpůrného a garančního rolnického a lesnického fondu (PGRLF) Jihlavské mlékárny, získal zájemce s nejvyšší nabídkou.

Na pondělním setkání s jihočeskými zemědělci, kteří prodej kritizují, to řekl ministr zemědělství Jaroslav Palas. O balík akcií mělo zájem Mlékařské a hospodářské družstvo Jih, které je největším dodavatelem Madety. Podle Palase byl podíl v Madetě prodán za méně než zhruba 150 milionů korun. Tisk uvádí 148 milionů korun.

"Já jako zástupce státu a celé představenstvo PGRLF neseme trestněprávní odpovědnost za to, jak proběhne celá transakce," uvedl Palas. Podle něho fond musí prodat za nejvyšší nabízenou cenu. "Navíc mlékařské družstvo podalo žalobu na PGRLF a my nemůžeme jednat s těmi, kteří nás žalují," upozornil Palas. Mlékařské a hospodářské družstvo Jih nabídlo v roce 2002 za podíl v Madetě přes 82 milionů korun. Palas vysvětlil, že v době přípravy tendru však obchodník s cennými papíry odmítl podepsat kupní smlouvu a předal transakci analytické skupině ministerstva financí jako neobvyklou. V záležitosti bylo také podáno trestní oznámení, a proto po nástupu do funkce prodej družstvu zrušil. Družstvo podalo na PGRLF žalobu kvůli nedodržení smluvních závazků. Místopředseda jeho představenstva Zdeněk Houška, kterého Palasovo vysvětlení neuspokojilo, poznamenal, že družstvo se v případě nutnosti obrátí i do zahraničí. Podle jeho vedení nebyl ve smlouvě žádný časový limit. "Spor je veden právním prostředky a nezbývá mi nic jiného, než vyčkat na posouzení soudu a na výsledek určovací žaloby," uvedl ke sporu premiér Vladimír Špidla, který se setkání se zemědělci také zúčastnil. Zemědělci si od vstupu do společnosti, která je největším zpracovatelem mléka v zemi, slibovali lepší kontrolu a zajištění prodeje. Generální ředitel Madety Milan Teplý jejich současné obavy nesdílí a tvrdí, že pro zemědělce se vstupem Jihlavských mlékáren do Madety nic nemění. Špidla i Palas pokládají propojování zemědělců a zpracovatelů za důležité. Palas však poznamenal, že 82 milionů, což byla nabídka družstva, je méně než zhruba 150 milionů korun, za které podíl koupily Jihlavské mlékárny. "Jestliže do budoucna dojde ke spojení dvou mlékáren, které mají 60 procent trhu, pro mě je to strategická záležitost pro české mlékárenství," zdůraznil Palas.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio