Země Živitelka letos slibuje připomínku 100 let českého zemědělství i moderní novinky

21. srpen 2018 07:28

Ve čtvrtek tomu bude 45 let, co se poprvé otevřely brány českobudějovického výstaviště pod velkým nápisem Země živitelka. Letošní ročník bude tedy jubilejní, a to nejen v připomínkách sebe sama, ale i 100 let republiky.

Expozice tentokrát ukáží jak dalekou minulost z roku 1918, tak současnost i pohled do budoucnosti zemědělství a supermoderní novinky jako třeba chytré kravíny.

„Každoročně tuhle výstavu navštíví přes 100 tisíc lidí, doufám, že letošní ročník nebude výjimkou, a aktivně se zúčastní více než 500 vystavovatelů,“ připomíná Mojmír Severin, předseda představenstva Výstaviště České Budějovice.

Je dokonce připravena větší výstavní plocha. „Pokračujeme v revitalizaci a změnách areálu a letos jsme sáhli k velmi zásadním změnám, které každý návštěvník vidí. Zbourali jsme pavilony F1 až F4, byly dlouhodobě nevyužívané a už nesloužily potřebám výstavy, a právě o tuhle plochu, zhruba sedm tisíc metrů čtverečních, jsme mohli rozšířit venkovní výstavní plochy,“ vysvětluje Mojmír Severin.

Letošní výstava nese podtitul 100 let českého zemědělství a podle slov Evy Jílkové, obchodní ředitelky výstaviště, se to promítne do náplně expozic i podoby areálu. „Tomu se věnuje celé aranžmá, areál bude oblečen do národních barev a nabídne stezku milníků českého zemědělství,“ doplňuje.

Kombajn, sekačky, dožínky i zahradnické rady. Živitelka patří ke konci léta v Budějovicích

Výstava Země Živitelka v Českých Budějovicích tradičně představuje zemědělskou techniku

Ucelený pohled do zemědělství a potravinářství tradičně nabízí Země Živitelka v Českých Budějovicích. Výstava, jejíž součástí jsou i Národní dožínky a bohatý doprovodný program, je velmi oblíbená. Výstavištěm procházejí tisíce lidí.

Na takzvané Cestě časem budou moci lidé vidět nejen historické stroje, ale i ukázky možností zemědělství budoucnosti. To vše doplní doprovodný program, například sobotní slavnostní dožínky, tentokrát se zasazením takzvané Lípy republiky.

Země živitelka ovšem nejsou jen expozice, je to také prostor pro jednání zemědělských manažerů s politiky. Jak naznačuje Jan Záhorka, poradce prezidenta Agrární komory, témat je více než dost, například velmi aktuální sucho. „Řada podniků už má sucho třetí rok po sobě a minimální výnosy, takže se bude jednat o nějakém dalším odškodnění,“ říká.

Letošní 45. ročník mezinárodního agrosalonu Země živitelka se koná na výstavišti v Českých Budějovicích od 23. do 28. srpna.

Spustit audio

Související