Železniční nadšenci si přijdou na své v historické radnici v Jindřichově Hradci

13. duben 2019 07:50

Jestli patříte mezi milovníky železnice, udělejte si výlet do Jindřichova Hradce. Nejen, že se tu můžete nasednout na úzkokolejku, ale za pozornost stojí i výstavní dům Stará radnice na náměstí Míru. V jeho historických prostorách se totiž vlaky prohánějí také.

„Máme velké modelové kolejiště a expozici Jindřichohradeckých místních drah, dále je zde stálá expozice z dějin města a místní samosprávy a návštěvníci Staré radnice také mohou vidět Kotěrovu místnost, která dnes slouží jako obřadní síň,“ zve vedoucí výstavního domu Martin Jedlička.

Na začátku nové sezony tu lidé uvidí i fotografie ze železnice v německém Nackargemündu, který je partnerským městem Jindřichova Hradce. „Úřadující starosta vystavuje fotky svého otce, který pracoval celý život na železnici a zachytil nejen samotnou železnici, ale i běžný život kolem ní,“ popisuje Martin Jedlička.

Černobílé snímky zaplnily výstavní síň v přízemí Staré radnice. „Ukazují vlakové soupravy, ale také práci dělníků na opravách kolejí nebo budovy, které dnes už ani nestojí. Je to zkrátka ze života na železnici,“ dodává Martin Jedlička.

Na radnici v Jindřichově Hradci jezdí vláčky. Část kolejiště můžete sami ovládat

V Jindřichově Hradci rozšířili stálou expozici věnovanou úzkokolejce a pořídili model železnice ve velikosti H0. Na kolejišti je řada zajímavých detailů

Starou radnicí v Jindřichově Hradci se ozývá houkání lokomotiv a cinkání železničních přejezdů. Výstavním sálem se prohánějí vláčky. Město rozšířilo expozici a koupilo model železnice ve velikosti H0, tedy 87krát zmenšenou.

Zatímco železnice z Neckargamündu je zachycená na fotografiích, v prvním patře Staré radnice se vlaky i pohybují. Největší výstavní sál totiž zaplnilo modelové kolejiště, které můžou návštěvníci částečně sami ovládat. „Je postaveno podle fantazie, jsou tu k vidění příběhy ze současného života i z minulého století, třeba pionýrský tábor,“ ukazuje Martin Jedlička.

Modelové kolejiště na Staré radnici v Jindřichově Hradci je součástí stálé expozice, stejně jako informace o Jindřichohradecké úzkokolejce. Výstavu fotografií z německé železnice uvidí návštěvníci ve výstavní síni do konce července.

Spustit audio

Související