Ze zámeckých komnat se Pavel Hofman stěhuje do chalupy u rybníka

13. leden 2018

1. srpna 1992 nastoupil Pavel Hofman do své nové práce. Stal se kastelánem na třeboňském zámku. A 31. prosince 2017 se se svým působištěm rozloučil. I když ne tak docela.

„Nepodařilo se mi předat mému nástupci všechno podle představ, tak ještě chvilku na malý úvazek budu v Třeboni fungovat, ale v důchodu jsem měl být vlastně už dva roky,“ vysvětluje muž, který se ze zámeckých komnat stěhuje do chalupy poblíž rybníka Rožmberk.

„Když jsem převzal správu zámku, tak na nádvoří stál betonový kontejner na popelnice, záhony v zahradě byly obehnány drátem, v budově fungovala jenom jedna prohlídková trasa,“ vzpomíná Pavel Hofman na své kastelánské začátky.

„Pro mě to ale byl ideální stav, protože jsem měl od počátku široké pole působnosti,“ dodává s tím, že od té doby se zahrada i budova v maximální možné míře otevřely veřejnosti. „Třeba v roce 2001 jsme zpřístupnili i konírnu, psí kuchyni a kasematy, v zámeckém parku mohou lidé vstoupit na trávník,“ vypočítává některé změny, ke kterým došlo za jeho správy.

Kastelánské vyprávění Pavla Hofmana si můžete poslechnout v pořadu Jihočeši.

autor: Filip Černý
Spustit audio